Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svensk bioenergi kan stabilisera Colombia

Colombia håller på att ställa om sitt energisystem. Och svensk bioenergiteknik kan bli en del av det pussel som läggs för att stabilisera läget i landet. Sverige är ett föregångsland när det gäller bioenergi. World Bioenergy, den 27-29 maj, lockar forskare, affärsmän och politiker från ett 80-tal länder till Jönköping för att delta i konferenser, exkursioner och mässa. En av delegationerna som kommer består av politiker och affärsmän från Colombia. De vill lära sig mer om bland annat avfallshantering.

Egil Svensson på Nordiska Handelskammaren i Bogota har tagit initiativet till resan och han åker till mässan på uppdrag av miljöministeriet:

 - Intresset för bioenergi är stort i Colombia och Sverige är ju världsledande på det området. Jag har fått i uppdrag att sammanställa en rapport från mässan och den ska jag sedan presentera för bland annat vice miljöministern, berättar han.

Colombia är fyllt av konflikter. Men det finns också en annan verklighet. Trots den mer än 40-åriga väpnade konflikten i landet finns det ett fungerande näringsliv. Och landet har en årlig tillväxt på sex-åtta procent.

Nu tas också steg i Colombia för att ställa om landets energiproduktion. Landet som exporterar både kol och olja har också stora outnyttjade bioenergiresurser.

Strax före årsskiftet presenterade den colombianska regeringen sina planer på att bygga tre nya etanolfabriker i Bolivar-, Corboda- och Sucreregionen. Målet för den colombianska satsningen på etanol är det inom tio år ska finnas 20 fabriker som producerar olika slags biobränsle. Och det bränslet ska i första hand användas i landet, men det ska också exporteras.

Egil Svensson hoppas nu att hans rapport ökar intresset för svenska bioenergilösningar i Colombia:

- Precis som i alla andra länder diskuteras klimatfrågan också i Colombia. På regeringsnivå försöker man nu ska skapa sig en bild av vad landet kan göra för att minska utsläppen av koldioxid och annat.

Den Colombianska regeringen har två mål med sin satsning på att bygga ut etanolproduktionen. Ett är att minska landets beroende av fossila bränslen och minska på utsläppen av koldioxid. Ett annat är att skapa arbetstillfällen för de bönder som fördrivits från sina jordbruk. Som en konsekvens av konflikten har Colombia i dag en av världens värsta humanitära kriser med cirka tre miljoner flyktingar. Förhoppning är att etanolbranschen ska sysselsätta 170 000 personer, direkt och indirekt, år 2012.

Sverige är ett föregångsland när det gäller bioenergi. Mer än 25 procent av Sveriges totala energianvändning kommer från förnybara biobränslen. Till största delen är det biprodukter från skogsindustrin och skogsbruket.

 Fakta: I den colombianska delegationen som besöker World Bioenergi ingår Alvaro Rincon (borgmästare i Mosquera, förort till Bogotá) och Jorge Rey (borgmästare i Funza, förort till Bogotá), Francisco Pareja (affärsman som bland annat grundat universitetsorganisationen San José), Jorge Cajamarca (delägare och chef för Ecoprocesos Habitat Limpio, ett renhållningsföretag i kommunen Mosquera) och Maria Teresa Rico (delägare i Ecoprocesos Habitat Limpio).

Ring gärna Egil Svenssons på tel nr. +57 313 816 42 80.

Vill du läsa mer om mässan - gå in på: www.elmia.se/worldbioenergy/

För mer information: Alan Sherrard, projektledare för World Bioenergy-mässan, tel 036-15 22 14, eller informationschef Linda von Essen-Sylvén 036-15 21 08.

Ämnen

Relaterat innehåll

Världens bioenergiblickar riktas mot Norrköping

Miljardinvesteringar gör Norrköping till ett av landets hetaste bioenergiområden. Och satsningarna är givetvis något som deltagarna från ett 80-tal länder på World Bioenergy i Jönköping är nyfikna på.

Halm ­- en underskattad energikälla i Sverige

Halm är fortfarande en relativt outnyttjad energikälla i Sverige, till skillnad från exempelvis Danmark där man under tio års tid producerat halmbaserad fjärrvärme. Men nu är en förändring på gång. ­- Vi kommer att behöva cirka 75 000 ton halm per år, säger Peter Ottosson på Eslöv Lund Kraftvärmeverk AB.

Kommunerna eldar upp fordonsbränsle

Marknaden skriker efter biogas till bilar. Men i flesta kommuner används den till annat. I bästa fall för att värma lokaler. I Sverige har etanolen det tungt med bland annat höga spannmålspriser. Då passar biogasen på att markandsföra sig som det billigaste bränslet till bilar.

Vernissage på Elmia Recycling: Vackra ting av återvunna material

Vernissage på Elmia Recycling: Vackra ting av återvunna material

Avfall är resurser på fel plats och potentiella råvaror för vackra och nyttiga ting. Det ska bevisas av på återvinningsbranschens mässa Elmia Recycling i Jönköping 27-29 maj. För bevisen svarar smeden Berth Johansson och formgivaren Jonas Torstensson.

Det är tryck hos panntillverkarna

Det är tryck hos panntillverkarna

Det är en miljardmarknad som finns för panntillverkarna. Biobränslebranschen växer fort och det internationella intresset för svensk teknik är stort. Och nu ökar orderingången, både i Sverige och på export.

Innovativ förbränning ger fem hästkrafter från en häst

Innovativ förbränning ger fem hästkrafter från en häst

Allt högre energipriser breddar utbudet av biobränslen. Hästgödsel och pellets av returträ är två nya bränslen som gör internationell debut på konferensen och mässan World Bioenergy 27-29 maj i Jönköping.

Pellets, svartlut och gödselgas drivmedel för framtidens fordon

Pellets, svartlut och gödselgas drivmedel för framtidens fordon

Vilket bränsle driver framtidens fordon? Det troliga svaret är olika. Några kommer att köras på biogas, andra på etanol, DME eller biodiesel. – Vi kan vänta oss en kombination av olika tekniker, säger Martin Larsson, vd för Precer AB i Karlstad, Sverige, som skapat världens första hybridfordon som drivs med pellets.

Kunskap från Indien om bioenergi ger bättre studieresultat i Uganda

Kunskap från Indien om bioenergi ger bättre studieresultat i Uganda

I Afrika söder om Sahara finns den största potentialen för bioenergi i världen, men den är kraftigt underutnyttjad. Ett indisk pilotprojekt i Uganda som redovisades på World Bioenergy i Jönköping visar att det går att producera mycket mer energi ur samma mängd biomassa. Något som får även positiva sociala effekter.

Relaterade event

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014

Plats Elmia, Jönköping