Gå direkt till innehåll
Vernissage på Elmia Recycling: Vackra ting av återvunna material

Pressmeddelande -

Vernissage på Elmia Recycling: Vackra ting av återvunna material

- Det finns inget skrot. Allt är resurser i ett kretslopp, säger Berth.

Han verkar i en bransch som alltid sysslat med återvinning, där både den enskilde smeden och det stora stålverket i alla tider skapat nytt av gammalt. Hans mest kända arbete torde vara Ostindiefararen Götheborg, som seglade till Kina under stor mediabevakning. Berth ingick i ledningsgruppen för projektet och ansvarade för allt smide till skeppet. Totalt tillverkades 51 ton smidda produkter av återvunnen metall.

På Elmia Recycling visar han konstverk av gammal järnvägsräls, ett material som han beskriver som fantastiskt.

Bränsle från tippen

- Rälsen är av en superlegering som håller i hundra år utan ytbehandling. Det här är absolut inte skrot, säger Berth Johansson.

Samma uppfattning har Jonas Torstensson om andra material. Hans företag Torstensson Art & Design är mest känt för stumpastaket av återvunnet aluminium, men arbetar även med återvunnet glas och papper. Glaset tillverkas av Glasbruket i Bro som ligger granne med en deponeringsanläggning.

- Ugnarna värms med deponigas. Vi använder oss bara av sådant som folk har kastat, berättar Jonas Torstensson.

Råvaror är krossat glas och kasserade bildskärmar. Glaskrosset smälts ned eller används som designelement i snapsglas och skålar. Bildskärmarna blir till bland annat vinkaraffer med en sofistikerad grå färgton. Resurspapper används till t ex papperssamlare, väskor och en väggklocka.

 Allt kan återvinnas

Metall, glas och papper är tre material med väl fungerande återvinningssystem. Det finns andra material som inte blir återvunna, men enligt Jonas Torstensson beror det inte på materialen i sig, utan på hur produktion och återvinning fungerar. Själv ser han fram emot att skapa nytt av t ex returplast.

De allra flesta konsumenter är omedvetna om att deras nya pryl varit något annat i ett tidigare liv. I händerna på Berth Johansson och Jonas Torstensson blir återbruket och kretsloppet synligt i vackra produkter.

Elmia Recycling är Sveriges ledande branschmässa för renhållning och återvinning. Här kan man inte bara delta i konferenser och träffa utställarna i mässhallen - man kan också se maskiner i drift på det stora utomhusområdet.

Samtidigt som Elmia Recycling pågår även World Bioenergy.

http://www.elmia.se/recycling

 

Bildtext:

Karaffen C'est la vie är tillverkad av återvunnet fönsterglas med biogas som energikälla vid Glasbruket i Bro. Design: Jonas Torstensson.

Ämnen

Relaterat innehåll

Svensk bioenergi kan stabilisera Colombia

Colombia håller på att ställa om sitt energisystem. Och svensk bioenergiteknik kan bli en del av det pussel som läggs för att stabilisera läget i landet. Sverige är ett föregångsland när det gäller bioenergi. En av delegationerna som kommer består av politiker och affärsmän från Colombia. De vill lära sig mer om bland annat avfallshantering.

Världens bioenergiblickar riktas mot Norrköping

Miljardinvesteringar gör Norrköping till ett av landets hetaste bioenergiområden. Och satsningarna är givetvis något som deltagarna från ett 80-tal länder på World Bioenergy i Jönköping är nyfikna på.