Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Världens bioenergiblickar riktas mot Norrköping

Miljardinvesteringar gör Norrköping till ett av landets hetaste bioenergiområden. Och satsningarna är givetvis något som deltagarna från ett 80-tal länder på World Bioenergy i Jönköping är nyfikna på.

 - Den utveckling som vi ser i Östergötland och i Norrköping på bioenergiområdet är mycket spännande. Här växer det fram ett bioenergikluster som har framtiden för sig, säger Kjell Andersson på Svebio, som arrangerar World Bioenergy i Jönköping tillsammans med Elmia. 
Under måndagen den 26 maj ska bland annat Agroetanols fabrik besökas av internationella deltagare från World Bioenergy 2008. Sedan drygt ett år tillbaka byggs anläggningen ut och den ska stå färdig i höst. Syftet med de studiebesöken är att visa upp svensk bionergiteknik och kunnande i praktisk drift. I besöken ingår allt från små- till storskalig bioenergiteknik.

- Vi vill visa både produktion och användning av fasta, flytande och gasformiga biobränslen. Intresset för den svensk teknik är stor i världen, fortsätter Kjell Andersson. 
I Norrköping finns också Händelöverket, ett av Sveriges största biobränsleeldade kraftvärmeverk. Om några år hoppas ägarna, Eon, att kunna inviga det femte kraftvärmeblocket - en investering på drygt en miljard kronor. När den femte pannan tas i drift kommer Händelöverket att leverera elkraft som motsvarar 35 procent av Norrköpings elbehov.

- I Norrköpingsområdet finns också flera intressanta entreprenörerna inom bioenergi. Vi har till exempel Ageratec, som tillverkar och levererar lösningar för småskalig produktion av biodiesel, och företaget växer snabbt. Företagets kunder finns över hela världen. Det är lantbrukare, återvinningsbolag, oljebolag och åkerier som vill bli biodieselproducenter. Sammanlagt har företaget levererat ett 50-tal biodieselanläggningar till hela världen. Tekniken är intressant inte minst för u-länder, säger Kjell Andersson.

Även Econova är ett spännande bioenergiföretag i Norrköpingsområdet. Företagets metod att göra biobränsle är mycket miljövänlig eftersom den baseras på naturens egna energikällor som sol och vind.
I år väntas World Bioenergy-evenemanget på Elmia locka ett tusental besökare från ett 80-tal länder. Det kommer att rikta världens "bioenergiblickar" mot Jönköping den 27-29 maj.

Vill du veta mer - kontakta Kjell Andersson, Svebio, på tel. 08-441 70 87, mobil 070-441 71 92 eller på e-post kjell.andersson@svebio.se.

Ämnen

Relaterat innehåll

Halm ­- en underskattad energikälla i Sverige

Halm är fortfarande en relativt outnyttjad energikälla i Sverige, till skillnad från exempelvis Danmark där man under tio års tid producerat halmbaserad fjärrvärme. Men nu är en förändring på gång. ­- Vi kommer att behöva cirka 75 000 ton halm per år, säger Peter Ottosson på Eslöv Lund Kraftvärmeverk AB.

Kommunerna eldar upp fordonsbränsle

Marknaden skriker efter biogas till bilar. Men i flesta kommuner används den till annat. I bästa fall för att värma lokaler. I Sverige har etanolen det tungt med bland annat höga spannmålspriser. Då passar biogasen på att markandsföra sig som det billigaste bränslet till bilar.

Vernissage på Elmia Recycling: Vackra ting av återvunna material

Vernissage på Elmia Recycling: Vackra ting av återvunna material

Avfall är resurser på fel plats och potentiella råvaror för vackra och nyttiga ting. Det ska bevisas av på återvinningsbranschens mässa Elmia Recycling i Jönköping 27-29 maj. För bevisen svarar smeden Berth Johansson och formgivaren Jonas Torstensson.

Det är tryck hos panntillverkarna

Det är tryck hos panntillverkarna

Det är en miljardmarknad som finns för panntillverkarna. Biobränslebranschen växer fort och det internationella intresset för svensk teknik är stort. Och nu ökar orderingången, både i Sverige och på export.

Innovativ förbränning ger fem hästkrafter från en häst

Innovativ förbränning ger fem hästkrafter från en häst

Allt högre energipriser breddar utbudet av biobränslen. Hästgödsel och pellets av returträ är två nya bränslen som gör internationell debut på konferensen och mässan World Bioenergy 27-29 maj i Jönköping.

Pellets, svartlut och gödselgas drivmedel för framtidens fordon

Pellets, svartlut och gödselgas drivmedel för framtidens fordon

Vilket bränsle driver framtidens fordon? Det troliga svaret är olika. Några kommer att köras på biogas, andra på etanol, DME eller biodiesel. – Vi kan vänta oss en kombination av olika tekniker, säger Martin Larsson, vd för Precer AB i Karlstad, Sverige, som skapat världens första hybridfordon som drivs med pellets.

Svensk bioenergi kan stabilisera Colombia

Colombia håller på att ställa om sitt energisystem. Och svensk bioenergiteknik kan bli en del av det pussel som läggs för att stabilisera läget i landet. Sverige är ett föregångsland när det gäller bioenergi. En av delegationerna som kommer består av politiker och affärsmän från Colombia. De vill lära sig mer om bland annat avfallshantering.

Relaterade event

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014

Plats Elmia, Jönköping