- Att säga att bioenergi har en framtid är en cliché, bioenergi är en förutsättning för vår framtid. Ingen enskild nation har alla svar så om vi ska hitta lösningar måste vi kunna arbeta tillsammans, sa Kanadas ambassadör Alexandra Volkoff i ett anförande till en grupp inbjudna diplomater.
Enligt ambassadör Volkoff är Kanada framme vid ett vägval när det gäller dess energiportfölj och ser möjligheterna med förnyelsebar energi. Med sju procent av världens landyta och tio procent av världens skogsmark, har landet enorma biomasstillgångar. Samtidigt har Kanada endast en bråkdel av världens befolkning.
- Det betyder att vi kommer att kunna bidra med bioenergi också för många andra länder. Redan idag exporterar vi bränslepellets till Sverige. World Bioenergy är en stor möjlighet för oss att visa vad Kanada kan göra på bioenergiområdet, sa ambassadör Alexandra Volkoff
Grannlandet Danmark är också internationellt välkänt inom förnyelsebar energiteknik, inte minst när det gäller vindkraft och biogas.
- Vi har jobbat med förnyelsebar energiteknik ända sedan 1970-talet och vi vill ligga i täten i dagens ”cleantech race”. Därför ställer vi upp med över tjugo företag på World Bioenergy, dels i vår landsmonter, dels i företagsmontrar, förklarade danske ambassadören Tom Risdahl Jensen som passade på att slå ett slag för FN:s stora klimatkonferens i Köpenhamn 2009.
Brasiliens ambassadör Antonina Mena Goncalves beskrev den brasilianska utvecklingen av biodrivmedel.
- Vår etanolproduktion minskar koldioxidutsläppen med 30 miljoner ton om året. Ändå odlar vi bara sockerrör för etanol på 0,4 procent av vår areal ¬och odlingarna ligger långt från Amazonas, sa ambassadör Mena Concalves.
Den brasilianska etanolindustrin har, enligt ambassadören, skapat en halv miljon nya jobb. Arbete som är bättre betalda än de traditionella lantarbetarjobben. Produktionen är konkurrenskraftig, även om oljepriset skulle sjunka till en tredjedel mot dagens rekordnivåer.
- Sverige har alltid varit en stark allierad part när det gäller etanol, sa han.
Länderna har undertecknat ett avtal om att fördjupa samarbetet något som tas upp på World Bioenergy konferensen.
Handelsrådet Keith Curtis från den amerikanska ambassaden ville elda på entusiasmen för bioenergi och lovade en stark amerikansk medverkan i Jönköping.
- World Bioenergy 2008 ligger ju helt i linje med ambassadör Michael Woods initiativ ”One big thing”, sa han.
Ökat samarbete kring bioenergi mellan Sverige och USA intar också en central plats i konferensprogrammet.
Som avslutning berättade handelsrådet Miroslaw Levinski från den polska ambassaden att Polens biträdande premiärminister och energiminister Waldemar Pawlak på eget initiativ kommer till World Bioenergy 2008.
- Polen är starkt beroende av kol och har ett stort intresse av att snabbt hitta förnybar ersättningsenergi¬ och här finns stor potential för bioenergi, förklarade Levinski.
Waldemar Pawlak blir av inledningstalarna på konferensen.
Tebjudningen, som hölls på Moderna museet den 3 april, arrangerades av Svebio och Elmia. Den leddes av Tomas Kåberger, ny generaldirektör för Energimyndigheten, tidigare ordförande i Svebio och konferensordförande för World Bioenergy 2008.
Miljardinvesteringar gör Norrköping till ett av landets hetaste bioenergiområden. Och satsningarna är givetvis något som deltagarna från ett 80-tal länder på World Bioenergy i Jönköping är nyfikna på.
Colombia håller på att ställa om sitt energisystem. Och svensk bioenergiteknik kan bli en del av det pussel som läggs för att stabilisera läget i landet. Sverige är ett föregångsland när det gäller bioenergi. En av delegationerna som kommer består av politiker och affärsmän från Colombia. De vill lära sig mer om bland annat avfallshantering.
I Afrika söder om Sahara finns den största potentialen för bioenergi i världen, men den är kraftigt underutnyttjad. Ett indisk pilotprojekt i Uganda som redovisades på World Bioenergy i Jönköping visar att det går att producera mycket mer energi ur samma mängd biomassa. Något som får även positiva sociala effekter.
Näst efter Ryssland har Kanada den största potentialen i världen för bioenergi. Vad som saknas är kunskapen om hur.
- Sverige och Finland ligger före resten av världen på grund av att länderna saknar egen olja och gas, sade Douglas Bradley, ordförande för den kanadensiska bioenergiförbundet på World Bioenergy i Jönköping.