World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner
Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014
Plats Elmia, Jönköping
Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014
Plats Elmia, Jönköping
Vilket bränsle driver framtidens fordon? Det troliga svaret är olika. Några kommer att köras på biogas, andra på etanol, DME eller biodiesel. – Vi kan vänta oss en kombination av olika tekniker, säger Martin Larsson, vd för Precer AB i Karlstad, Sverige, som skapat världens första hybridfordon som drivs med pellets.
Allt högre energipriser breddar utbudet av biobränslen. Hästgödsel och pellets av returträ är två nya bränslen som gör internationell debut på konferensen och mässan World Bioenergy 27-29 maj i Jönköping.
Den 3 april sammanstrålade ett 60-tal diplomater och internationella korrespondenter på Moderna museet i Stockholm för att berätta, och låta sig informeras, om World Bioenergy 2008 som äger rum den 27 – 29 maj på Elmia i Jönköping.
Det är en miljardmarknad som finns för panntillverkarna. Biobränslebranschen växer fort och det internationella intresset för svensk teknik är stort. Och nu ökar orderingången, både i Sverige och på export.
Marknaden skriker efter biogas till bilar. Men i flesta kommuner används den till annat. I bästa fall för att värma lokaler. I Sverige har etanolen det tungt med bland annat höga spannmålspriser. Då passar biogasen på att markandsföra sig som det billigaste bränslet till bilar.
Halm är fortfarande en relativt outnyttjad energikälla i Sverige, till skillnad från exempelvis Danmark där man under tio års tid producerat halmbaserad fjärrvärme. Men nu är en förändring på gång. - Vi kommer att behöva cirka 75 000 ton halm per år, säger Peter Ottosson på Eslöv Lund Kraftvärmeverk AB.
Få företag i världen har gjort energi av sopor lika länge som Tekniska Verken i Linköping. Nu ska det kunnandet exporteras.
Miljardinvesteringar gör Norrköping till ett av landets hetaste bioenergiområden. Och satsningarna är givetvis något som deltagarna från ett 80-tal länder på World Bioenergy i Jönköping är nyfikna på.
Colombia håller på att ställa om sitt energisystem. Och svensk bioenergiteknik kan bli en del av det pussel som läggs för att stabilisera läget i landet. Sverige är ett föregångsland när det gäller bioenergi. En av delegationerna som kommer består av politiker och affärsmän från Colombia. De vill lära sig mer om bland annat avfallshantering.
En global organisation för den snabbt växande bioenergibranschen, en World Bioenergy Association, kommer att bildas på svenskt initiativ under den pågående konferensen World Bioenergy 2008 i Jönköping.
Hur mycket kostar det att ersätta fossila bränslen med biobränslen? Mindre än vad man kan tro. Svaren redovisades av Rolf Willkrans, miljöexpert på Volvo, vid konferensen World Bioenergy på Elmia i Jönköping.
Brasilien har fått hård kritik i Europa och i synnerhet i Sverige för metoderna att framställa etanol ur sockerrör. Med andra generationens etanol kan även stammarna användas för etanoltillverkning och det som blir kvar kan användas för t ex elproduktion. - I framtiden kommer vi att kunna producera 14 000 liter per hektar, sa Marcos S. Jank på konferensen World Bioenergy i Jönköping.
Framtidens bränslen kommer att produceras av nya aktörer. Främst handlar det om begagnad frityrolja och slakteriavfall. Med tekniken från Ageratec som presenterades på World Bioenergy i Jönköping blir även detta till ett kvalitetssäkrat bränsle som uppfyller gällande standarder.
World Bioenergy 27-29 maj 2008 befäste mässans och konferensens ställning som världens ledande mötesplats för framtidens energiproduktion. – Här samlas beslutsfattare och tillverkare från hela världen. Tillsammans skriver vi historia. Så viktig är World Bioenergy, ansåg Sveriges näringsminister Maud Olofsson.
Jönköping producerar sedan flera år biogas av avloppsslam vid Simsholmens avloppsreningsverk. Staden har utvidgat råvarubasen med matavfall och en ny anläggning har byggts vid fjärrvärmeverket Torsvik där matavfall värmebehandlas. Den nya biogasanläggningen besöktes av konferensdeltagarna på World Bioenergy under ett studiebesök i Jönköping.
Odling av energiskog blir allt viktigare i takt med att intresset för biobränslen ökar. Men kalkylen spricker om träden ska planteras för hand. Den senaste mekaniserade lösningen från Danmark, som presenterades på World Bioenergy nyligen, klara att plantera 2,5 hektar energiskog per timme.
När biomassa förgasas blir resultatet syntesgas. Den måste dock renas innan den används och i den processen används ofta olja eller andra mindre behagliga ämnen. På mässan World Bioenergy i Jönköping presenterades en ny fransk metod där det enda tillsatsen är värme.
I Afrika söder om Sahara finns den största potentialen för bioenergi i världen, men den är kraftigt underutnyttjad. Ett indisk pilotprojekt i Uganda som redovisades på World Bioenergy i Jönköping visar att det går att producera mycket mer energi ur samma mängd biomassa. Något som får även positiva sociala effekter.
USA har på senare år framställts som världens miljöbuse. Bilden håller på att ändras snabbt och i verkligheten har utvecklingen hunnit längre än vad den federala regeringens agerande ger intryck av. Något som redovisades på World Bioenergy i Jönköping nyligen.
Martin Larsson från Precer AB kom till World Bioenergy i Jönköping för att presentera en bil som drivs med pellets. Men på seminariet om bilen släppte han den verkliga nyheten: Teknik som gör det möjligt för småhusägare att kapa förbindelsen med elnätet och själva producera all energi av biobränslen.
Swebos unika brännare BioTherm väckte stort intresse på den internationella bioenergimässan på Elmia i Jönköping. Den är ensam om att omvandla färsk gödsel från hästar och höns samt slaktavfall till energi.
– När vi samlades här första gången för fyra år sedan, trodde vi att oljepriset år 2030 skulle passera 100 dollar per fat. Nu har det redan gått långt över den gränsen och bioenergi är mer angeläget än någonsin tidigare. Mer behövde professor Tomas Kåberger inte säga för att bevisa att årets upplaga av World Bioenergy i ett jättesprång blivit viktigare än vad någon kunnat föreställa sig.
Näst efter Ryssland har Kanada den största potentialen i världen för bioenergi. Vad som saknas är kunskapen om hur. - Sverige och Finland ligger före resten av världen på grund av att länderna saknar egen olja och gas, sade Douglas Bradley, ordförande för den kanadensiska bioenergiförbundet på World Bioenergy i Jönköping.
Svebio (Svenska Bioenergiföreningen) och Elmia AB har tecknat ett avtal om att tillsammans genomföra ytterligare tre World Bioenergy-evenemang i Jönköping under åren 2010, 2012 och 2014. World Bioenergy lanserades för snart sex år sedan och har efter fyra genomföranden etablerats som den internationellt ledande mötesplatsen och mässan för bioenergibranschen.
Bioenergi spelar huvudrollen när det gäller uppvärmning av småhus i Sverige. Under 2008 kom över hälften av energin för uppvärmning och varmvatten från bioenergi. Detta är ett resultat av dels direkt användning av biobränslen för uppvärmning, såsom ved, pellets eller flis, och dels indirekt användning via främst fjärrvärme. Diagrammen visar energins ursprung.
Det är inte bara tekniken för bioenergi som finns i Jönköping under mässan World Bioenergy 25-27 maj 2010. Världsmarknaden finns där också. – Vi fick ett genombrott för ett varumärke inom ett nytt affärsområde vid förra mässan för två år sedan, säger Morgan Ramstedt, vd för S&H Teknik AB.
60 diplomater från 35 länder på "Tea-View of World Bioenergy". Hur kan vi gå vidare efter COP15 i Köpenhamn? Och hur påverkas den globala bioenergibranschen? Vilka nya möjligheter och potentialer finns det för modern bioenergiteknik? Det här var några av de frågor som ventilerades vid ”Afternoon Tea-View of World Bioenergy 2010”. Det internationella intresset fö bioenergi är stort!
Ny teknik med stor potential presenteras på World Bioenergy i Jönköping 25-27 maj. Det är en container fylld med teknik, som omvandlar 55°C varmt vatten till elektricitet. Enheten bär namnet Opcon Powerbox och har utvecklats av svenska Opcon. – Vi talar om lika mycket el som från ett vindkraftverk, till en väsentligt lägre investering, säger Niklas Johansson.
Ett spårbundet miljöproblem och nya regler på förbränning hjälpte det svenska avfallsbolaget IQR att utveckla ny förbränningsteknik. Resultatet blev minskade utsläpp, bredare bränslebas och minskad oljeförbrukning. Den nya tekniken presenteras på mässan Elmia Recycling 25-27 maj i Jönköping.
Kol var i begynnelsen biomassa som under många miljoner år förvandlades till ett extremt torrt och energirikt bränsle. På den globala mässan och konferensen World Bioenergy 25-27 maj presenterar det svenska företaget Torkapparater AB ny teknik som gör samma sak med färsk biomassa. Metoden kan även användas inom andra områden.
– Jönköping är världens huvudstad för bioenergi! Omdömet sammanfattar mässan och konferensen World Bioenergy 25-27 maj 2010 och levererades redan i öppningsanförandet av Miguel Trossero som representerade FAO, FN:s organ för lantbruk och livsmedel. Samverkan med andra förnybara energislag ska erbjuda lösningen på världens energi- och klimatbekymmer.
Något är snedvridet i energibidragens värld. Tvärtemot vad man kan tro visar statistik från IEA (International Energy Agency) att de globala bidragen till användning av fossila bränslen var fem gånger större än de till förnybar energi.
Utmärkelsen The World Bioenergy Award blev ett lyft för den brasilianske forskaren Laércio Couto och hans team i nätverket Renabio. – Utmärkelsens viktigaste funktion är att sprida forskningsresultat över hela världen, även utanför kretsen av forskare inom bioenergi, säger pristagaren. Nu är nomineringen öppen för 2012 års pris.