Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tekniska verken slänger inte bort sitt kunnande

Få företag i världen har gjort energi av sopor lika länge som Tekniska Verken i Linköping. Nu ska det kunnandet exporteras.

Den 26 maj rullar fyra bussar med besökare från World Bioenergy-konferenserna i Jönköping till Linköping. Och Tekniska verken är väl rustade för att ta mot besökarna.

Förra året startades bolaget Usitall, som ska sälja den mer än 50-åriga kunskapen som finns i Linköping om hur avfall blir energi till världen. Strax före årsskiftet gick Saab in som delägare i bolaget och det har nu gett bolaget utökade möjligheter att exportera sitt kunnande.

Tillsammans med Saab, och 14 andra företag i Sverige och Norge, är Tekniska verken grundarföretag till Nordic Climate Cluster.

- I samarbetet fokuserar vi på utvecklingen av effektiva och klimatvänliga energilösningar. Och det ska resultera i konkreta produkter och tjänster som ska säljas på en global marknad, säger Stig Holm, Vd och koncernchef för Tekniska verken.

Även när det gäller Tekniska verkens kunnande om biogas har av en avknoppning skett för att sälja den kunskapen. På Tekniska verken ser man det som en skyldighet att sprida den kunskap som byggts upp genom åren.

- Förhoppningsvis kommer det att ge avkastning på de investeringar vi gjort, men än viktigare är att vi får goda idéer att växa. Det gynnar regionens tillväxt och bidrar i förlängningen till en "grönare" framtid för moder jord.

Och ett sätt att sprida den kunskapen är givetvis att diskutera och visa upp tekniken för besökarna från World Bioenergy i Jönköping. Sammanlagt beräknas ett tusental besökare från ett 80-tal länder komma till mässan på Elmia och det kommer att rikta världens "bioenergiblickar" mot Jönköping den 27-29 maj.

Vill du veta mer - kontakta Kjell Andersson, Svebio, på tel. 08-441 70 87, mobil 070-441 71 92 eller på e-post kjell.andersson@svebio.se

Vill du veta mer om mässan: http://www.elmia/worldbioenergy

Ämnen

Relaterat innehåll

Världens bioenergiblickar riktas mot Norrköping

Miljardinvesteringar gör Norrköping till ett av landets hetaste bioenergiområden. Och satsningarna är givetvis något som deltagarna från ett 80-tal länder på World Bioenergy i Jönköping är nyfikna på.

Halm ­- en underskattad energikälla i Sverige

Halm är fortfarande en relativt outnyttjad energikälla i Sverige, till skillnad från exempelvis Danmark där man under tio års tid producerat halmbaserad fjärrvärme. Men nu är en förändring på gång. ­- Vi kommer att behöva cirka 75 000 ton halm per år, säger Peter Ottosson på Eslöv Lund Kraftvärmeverk AB.

Kommunerna eldar upp fordonsbränsle

Marknaden skriker efter biogas till bilar. Men i flesta kommuner används den till annat. I bästa fall för att värma lokaler. I Sverige har etanolen det tungt med bland annat höga spannmålspriser. Då passar biogasen på att markandsföra sig som det billigaste bränslet till bilar.

Vernissage på Elmia Recycling: Vackra ting av återvunna material

Vernissage på Elmia Recycling: Vackra ting av återvunna material

Avfall är resurser på fel plats och potentiella råvaror för vackra och nyttiga ting. Det ska bevisas av på återvinningsbranschens mässa Elmia Recycling i Jönköping 27-29 maj. För bevisen svarar smeden Berth Johansson och formgivaren Jonas Torstensson.

Det är tryck hos panntillverkarna

Det är tryck hos panntillverkarna

Det är en miljardmarknad som finns för panntillverkarna. Biobränslebranschen växer fort och det internationella intresset för svensk teknik är stort. Och nu ökar orderingången, både i Sverige och på export.

Innovativ förbränning ger fem hästkrafter från en häst

Innovativ förbränning ger fem hästkrafter från en häst

Allt högre energipriser breddar utbudet av biobränslen. Hästgödsel och pellets av returträ är två nya bränslen som gör internationell debut på konferensen och mässan World Bioenergy 27-29 maj i Jönköping.

Pellets, svartlut och gödselgas drivmedel för framtidens fordon

Pellets, svartlut och gödselgas drivmedel för framtidens fordon

Vilket bränsle driver framtidens fordon? Det troliga svaret är olika. Några kommer att köras på biogas, andra på etanol, DME eller biodiesel. – Vi kan vänta oss en kombination av olika tekniker, säger Martin Larsson, vd för Precer AB i Karlstad, Sverige, som skapat världens första hybridfordon som drivs med pellets.

Svensk bioenergi kan stabilisera Colombia

Colombia håller på att ställa om sitt energisystem. Och svensk bioenergiteknik kan bli en del av det pussel som läggs för att stabilisera läget i landet. Sverige är ett föregångsland när det gäller bioenergi. En av delegationerna som kommer består av politiker och affärsmän från Colombia. De vill lära sig mer om bland annat avfallshantering.

Avloppsslam ersätter 1,6 miljoner liter bensin

Avloppsslam ersätter 1,6 miljoner liter bensin

Jönköping producerar sedan flera år biogas av avloppsslam vid Simsholmens avloppsreningsverk. Staden har utvidgat råvarubasen med matavfall och en ny anläggning har byggts vid fjärrvärmeverket Torsvik där matavfall värmebehandlas. Den nya biogasanläggningen besöktes av konferensdeltagarna på World Bioenergy under ett studiebesök i Jönköping.

Rening skapar mer syntesgas

Rening skapar mer syntesgas

När biomassa förgasas blir resultatet syntesgas. Den måste dock renas innan den används och i den processen används ofta olja eller andra mindre behagliga ämnen. På mässan World Bioenergy i Jönköping presenterades en ny fransk metod där det enda tillsatsen är värme.

Relaterade event

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014

Plats Elmia, Jönköping