Tekniska verken slänger inte bort sitt kunnande
Få företag i världen har gjort energi av sopor lika länge som Tekniska Verken i Linköping. Nu ska det kunnandet exporteras.
Få företag i världen har gjort energi av sopor lika länge som Tekniska Verken i Linköping. Nu ska det kunnandet exporteras.
Miljardinvesteringar gör Norrköping till ett av landets hetaste bioenergiområden. Och satsningarna är givetvis något som deltagarna från ett 80-tal länder på World Bioenergy i Jönköping är nyfikna på.
Halm är fortfarande en relativt outnyttjad energikälla i Sverige, till skillnad från exempelvis Danmark där man under tio års tid producerat halmbaserad fjärrvärme. Men nu är en förändring på gång. - Vi kommer att behöva cirka 75 000 ton halm per år, säger Peter Ottosson på Eslöv Lund Kraftvärmeverk AB.
Marknaden skriker efter biogas till bilar. Men i flesta kommuner används den till annat. I bästa fall för att värma lokaler. I Sverige har etanolen det tungt med bland annat höga spannmålspriser. Då passar biogasen på att markandsföra sig som det billigaste bränslet till bilar.
Avfall är resurser på fel plats och potentiella råvaror för vackra och nyttiga ting. Det ska bevisas av på återvinningsbranschens mässa Elmia Recycling i Jönköping 27-29 maj. För bevisen svarar smeden Berth Johansson och formgivaren Jonas Torstensson.
Det är en miljardmarknad som finns för panntillverkarna. Biobränslebranschen växer fort och det internationella intresset för svensk teknik är stort. Och nu ökar orderingången, både i Sverige och på export.
Den 3 april sammanstrålade ett 60-tal diplomater och internationella korrespondenter på Moderna museet i Stockholm för att berätta, och låta sig informeras, om World Bioenergy 2008 som äger rum den 27 – 29 maj på Elmia i Jönköping.
Allt högre energipriser breddar utbudet av biobränslen. Hästgödsel och pellets av returträ är två nya bränslen som gör internationell debut på konferensen och mässan World Bioenergy 27-29 maj i Jönköping.
Vilket bränsle driver framtidens fordon? Det troliga svaret är olika. Några kommer att köras på biogas, andra på etanol, DME eller biodiesel. – Vi kan vänta oss en kombination av olika tekniker, säger Martin Larsson, vd för Precer AB i Karlstad, Sverige, som skapat världens första hybridfordon som drivs med pellets.