Gå direkt till innehåll
Avloppsslam ersätter 1,6 miljoner liter bensin

Pressmeddelande -

Avloppsslam ersätter 1,6 miljoner liter bensin

 

Gränsen mellan bioenergi och återvinning håller på att upplösas.
Det stod klart för konferensdeltagarna på World Bioenergy under ett studiebesök på den nya biogasanläggningen i Jönköping.

Jönköping producerar sedan flera år biogas av avloppsslam vid Simsholmens avloppsreningsverk. Råvaran är avlopp från 60 000 människor och dessutom transporteras slam från andra reningsverk och enskilda avlopp till reningsverket.

Efter rötning blir slammet till två produkter: Biogas och biogödning. Det senare sprids på åkrar i närområdet eller används för tillverkning av matjord. 600 000 kubikmeter biogas produceras varje år, vilket motsvarar ungefär lika många liter bensin. Den används för att driva bussar och kommunens fordon.

Jönköping har nyligen utvidgat råvarubasen med matavfall. En ny anläggning har byggts vid fjärrvärmeverket Torsvik, där matavfall från hushåll och näringsliv värmebehandlas för att oskadliggöra bakterier. Det gör man främst för att stoppa spridning av salmonella. Därefter späds det ut med vatten för att bli till slam av rätt konsistens för vidare transport till Simsholmen och tillverkning av mer biogas.
- Vi räknar med att öka produktionen med en miljon kubikmeter per år, berättade Marie Wikander som guidade konferensbesökarna runt anläggningen.

Än så länge är det frivilligt för hushållen att sortera matrester. Kommunen hoppas att få in tillräckligt med avfall utan att tillgripa tvingande regler. Investeringen i den nya anläggningen ligger på cirka 90 miljoner kr och har drivits fram av politikerna för att minska utsläppen av koldioxid. Ekonomisk kommer det att dröja 10-15 år innan satsningen blir lönsam. Biogasen distribueras via två tappställen och kostade i slutet av maj runt 11 kronor per kubikmeter, två kronor lägre än literpriset för bensin.

Ämnen

Relaterat innehåll

Framtidens bränsleproducenter: Restauranger

Framtidens bränsleproducenter: Restauranger

Framtidens bränslen kommer att produceras av nya aktörer. Främst handlar det om begagnad frityrolja och slakteriavfall. Med tekniken från Ageratec som presenterades på World Bioenergy i Jönköping blir även detta till ett kvalitetssäkrat bränsle som uppfyller gällande standarder.

Pellets, svartlut och gödselgas drivmedel för framtidens fordon

Pellets, svartlut och gödselgas drivmedel för framtidens fordon

Vilket bränsle driver framtidens fordon? Det troliga svaret är olika. Några kommer att köras på biogas, andra på etanol, DME eller biodiesel. – Vi kan vänta oss en kombination av olika tekniker, säger Martin Larsson, vd för Precer AB i Karlstad, Sverige, som skapat världens första hybridfordon som drivs med pellets.

Kommunerna eldar upp fordonsbränsle

Marknaden skriker efter biogas till bilar. Men i flesta kommuner används den till annat. I bästa fall för att värma lokaler. I Sverige har etanolen det tungt med bland annat höga spannmålspriser. Då passar biogasen på att markandsföra sig som det billigaste bränslet till bilar.

Konsumenterna märker knappt höjda priser på drivmedel

Konsumenterna märker knappt höjda priser på drivmedel

Hur mycket kostar det att ersätta fossila bränslen med biobränslen? Mindre än vad man kan tro. Svaren redovisades av Rolf Willkrans, miljöexpert på Volvo, vid konferensen World Bioenergy på Elmia i Jönköping.

Brasilien dubblar produktion av etanol utan att röra Amazonas

Brasilien dubblar produktion av etanol utan att röra Amazonas

Brasilien har fått hård kritik i Europa och i synnerhet i Sverige för metoderna att framställa etanol ur sockerrör. Med andra generationens etanol kan även stammarna användas för etanoltillverkning och det som blir kvar kan användas för t ex elproduktion. - I framtiden kommer vi att kunna producera 14 000 liter per hektar, sa Marcos S. Jank på konferensen World Bioenergy i Jönköping.

Relaterade event

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014

Plats Elmia, Jönköping