Gå direkt till innehåll
Brasilien dubblar produktion av etanol utan att röra Amazonas

Pressmeddelande -

Brasilien dubblar produktion av etanol utan att röra Amazonas

Brasilien har fått hård kritik i Europa och i synnerhet i Sverige för metoderna att framställa etanol ur sockerrör.
- Vi ska tillverka etanol på ett miljömässigt bra sätt, med hänsyn till arbetarnas rättigheter, lovade Marcos S. Jank under inledningen av konferensen World Bioenergy i Jönköping.

Han är chef för branschorganisationen UNICA, vars medlemmar svarar för 60 procent av landets etanolproduktion från sockerrör.
- Sverige är idag den största köparen i Europa av etanol från Brasilien, berättade han.
Det gäller med andra ord att visa att denna etanol produceras på ett försvarbart sätt. Kritiken är i vissa stycken hård och till viss del bygger den på okunskap om förhållandena i Brasilien.
- Vi kommer aldrig att odla sockerrör i Amazonas. Klimatet i passar inte för sockerrör, odlingarna ligger 2500 kilometer söder om regnskogen.
En allt hetare fråga är att jordbruksmark används för att odla energiväxter. Enligt Marcos S. Jank är den kritiken bara relevant i USA, där man tillverkar etanol av majs, numera i större mängd än Brasilien.
- Det är bara en procent av vår jordbruksmark som används för etanolproduktion. Arealerna kommer inte att öka särskilt mycket i framtiden.
Förklaringen är en av de punkter där dagens kritik är befogad. Efter att växtsaften, sockret, pressats ut bränns stammarna och enorma mängder energi försvinner till ingen nytta och samtidigt skapas ett annat miljöproblem. Med andra generationens etanol kan även stammarna användas för etanoltillverkning och det som blir kvar kan användas för t ex elproduktion.
- Idag producerar vi 7 000 liter etanol per hektar. I framtiden kommer vi att kunna producera 14 000 liter per hektar, sa Marcos S. Jank.
Han visade också att biobränslen och i synnerhet etanol även är en demokratifråga. I världen finns idag ett 20-tal oljeproducerande länder. Sockerrör kan mer än 200 länder odla. Många av dem är fattiga och får genom ökad efterfrågan på biobränslen möjlighet att lyfta sig ur fattigdom.

Ämnen

Relaterat innehåll

Avloppsslam ersätter 1,6 miljoner liter bensin

Avloppsslam ersätter 1,6 miljoner liter bensin

Jönköping producerar sedan flera år biogas av avloppsslam vid Simsholmens avloppsreningsverk. Staden har utvidgat råvarubasen med matavfall och en ny anläggning har byggts vid fjärrvärmeverket Torsvik där matavfall värmebehandlas. Den nya biogasanläggningen besöktes av konferensdeltagarna på World Bioenergy under ett studiebesök i Jönköping.

Relaterade event

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014

Plats Elmia, Jönköping