Gå direkt till innehåll
Kunskap från Indien om bioenergi ger bättre studieresultat i Uganda

Pressmeddelande -

Kunskap från Indien om bioenergi ger bättre studieresultat i Uganda

 I Afrika söder om Sahara finns den största potentialen för bioenergi i världen, men den är kraftigt underutnyttjad. Hur gör man för att få fart på utvecklingen? Den frågan diskuterades vid konferensen World Bioenergy i Jönköping, på initiativ av SEI, Stockholm Environment Institute.

En av talarna var Sunil Dhingra, forskare vid Energy Resource Institute, TERI, i Dehli, Indien. Han leder ett pilotprojekt om energiutvinning ur biomassa i Uganda. Bioenergi handlar inte bara om stora maskiner, komplex teknologi och om att stoppa klimatförändringarna. Småskaliga satsningar på gräsrotsnivå kan ha samma betydelse, men på ett annat sätt, genom att skapa en framtid för fattiga människor.

Söder om Sahara utgör bioenergi i olika former mellan 70 och 90 procent av den totala energiförbrukningen. Men det finns ett stort problem, förklarade Sunil Dhingra:
- Användningen är ineffektiv. Det finns stora vinster att göra på att utveckla modern bioenergi.
Den här typen av projekt brukar gå till så att teknologi överförs från rika länder i norr. I det här fallet finansierar Världsbanken ett projekt där två utvecklingsländer hjälper varandra. Kunskapen kommer från Indien och motparten är Ugandas regering.

Indien har stor erfarenhet av småskalig produktion av bioenergi. Villkoren i Indien påminner också om situationen i Uganda: Brist på energi, ont om vatten, svåra hygieniska förhållanden och ett snabbt minskande skogsbestånd. Fattigdom och hälsoproblem är två andra likheter. Hos TERI finns erfarenhet av bland annat förgasning av biomassa för produktion av el och värme.
- I Indien används den här tekniken för småskalig industri. Vi driver även ett program för elektrifiering av tusentals byar, berättade Sunil Dhingra och gav följande exempel:
- Om man eldar med ved på traditionellt sätt går 90 procent av energin förlorad. Vi har utvecklat en turbokamin som i kombination med solpaneler tar vara på 50 procent av energiinnehållet.

TERI driver fyra pilotprojekt i Uganda. Det är bland annat en förgasningsanläggning där biomassa omvandlas till el och utbildning av underhållspersonal för bioenergianläggningar. Projekten visar att det går att producera mycket mer energi ur samma mängd biomassa. Det får även sociala effekter.
- Elektricitet ger barnen mer tid för skolarbetet och förbättrar miljön både på arbetsplatserna och i hemmen, konstaterade Sunil Dhingra.

Ämnen

Relaterat innehåll

Delegater från 60 länder skrev historia

Delegater från 60 länder skrev historia

World Bioenergy 27-29 maj 2008 befäste mässans och konferensens ställning som världens ledande mötesplats för framtidens energiproduktion. – Här samlas beslutsfattare och tillverkare från hela världen. Tillsammans skriver vi historia. Så viktig är World Bioenergy, ansåg Sveriges näringsminister Maud Olofsson.

Svensk bioenergi kan stabilisera Colombia

Colombia håller på att ställa om sitt energisystem. Och svensk bioenergiteknik kan bli en del av det pussel som läggs för att stabilisera läget i landet. Sverige är ett föregångsland när det gäller bioenergi. En av delegationerna som kommer består av politiker och affärsmän från Colombia. De vill lära sig mer om bland annat avfallshantering.

Relaterade event

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014

Plats Elmia, Jönköping