Gå direkt till innehåll
Innovationsarenan Subcontractor InnoDex är ett populärt inslag på mässan
Innovationsarenan Subcontractor InnoDex är ett populärt inslag på mässan

Pressmeddelande -

Pressinbjudan - Elmia Subcontractor är tillbaka och sätter tonen för framtidens tillverkningsindustri

Med knappt två veckor kvar ser vi med förväntan fram emot årets mässa som äger rum 14–16 november. Elmia Subcontractor kommer i år, precis som tidigare, att samla tillverkningsindustrins ledande experter och innovatörer. I år kommer det ligga ett extra stort fokus på hållbarhet och kompetens – två av tillverkningsindustrins största utmaningar framåt.
– Vi ser fram emot att återigen skapa en plattform där branschens experter kan dela sin kunskap och både få, och ge, inspiration. Årets fokus på hållbarhet och kompetens kommer att spegla de utmaningar och möjligheter som präglar framtidens tillverkningsindustri, säger Helena Åhs, Mässansvarig Elmia Subcontractor.

Fokus på hållbara affärer
I en tid där klimatmedvetenheten och kraven att anpassa sig till nya hållbarhetsnormer ökar, kommer mässan fortsätta att utforska hur hållbarhetsarbete kan ha en dubbel positiv effekt – både för miljön och för företagens framtid.
Sustainability Arena, som i år flyttar in i Hall C, får en bredare uppställning av utställare. Hit kan du komma för att få hjälp och råd i frågor som livscykelanalys, materialåtervinning, energieffektivisering och det nya EU-direktivet CSRD – och inte minst hur man får sitt hållbarhetsarbete att bli en konkurrensfördel.

Innovation och teknologisk omställning
Även inspirationsarenan Subcontractor InnoDex, där nya material, innovativa tekniker och kreativa konstruktioner står i fokus, genomsyras av hållbarhet. Årets teman på material- och innovationsutställningen är Green Energy & Mobility, Circular Materials, Smart Materials och AM Transformation.

Den omfattande teknologiska omställningen som tillverkningsindustrin just nu befinner sig i utgör för många en betydande utmaning – men öppnar också upp spännande möjligheter.
Det är här inspirationsarenan Tech Arena kommer in – arenan där framtidens teknik står i centrum, där utställarna och verkliga case visar på teknikens möjligheter.
En nyhet för i år är att arenan har fått en Startup Area, där mindre och nystartade bolag får chans att presentera sina banbrytande innovationer och lösningar, och interagera med etablerade tillverkningsföretag.
– Vi vill med denna satsning bidra till samverkan så att företagen tillsammans kan navigera genom de utmaningar som tillverkningsindustrin står inför, främja tillväxt och skapa en hållbar framtid, säger Helena Åhs.

Framtidens kompetensförsörjning
Övergången till automatisering och digitalisering kräver omfattande investeringar och kompetensutveckling. Många traditionella produktionsmetoder ersätts av avancerade teknologier som maskininlärning och artificiell intelligens, vilket kräver att arbetskraften anpassar sig till nya färdigheter. Företagens framgång kommer att hänga på den kompetens som de besitter. För att möta den ökande efterfrågan på expertis behöver företagen satsa på fortbildning av sin personal och även se till att de kan anställa de mest kvalificerade inom sina respektive områden.

För att adressera den stora utmaningen kring framtidens kompetensförsörjning inom tillverkningsindustrin, lanserar Elmia Subcontractor i år en ny satsning under namnet Competence Arena. Här kommer man bland annat att få möjlighet att träffa rekryterings- och bemanningsföretag, utbildningssamordnare och studenter. Målet är att erbjuda lösningar, men framför allt skapa dialog när det gäller både nuvarande och framtida kompetensbehov inom tillverkningsindustrin.
– Tillverkningsindustrin befinner sig vid en brytpunkt där innovation och anpassningsförmåga när det kommer till kompetens kommer att vara avgörande. Utmaningen för företagen ligger till stor del i att hitta rätt balans mellan traditionell produktion och nyskapande teknologier samt att säkerställa att arbetskraften är rustad för de nya kraven. Här vill vi som mässarrangör, genom våra aktiviteter, vara med och göra verklig nytta, avslutar Helena Åhs.Varmt välkommen med din ackreditering!


Urval från programmet:

Tisdag:

10:30 - 10:50
Stora Enso’s Lignode: a battery material made from trees
Otto Kivi, Stora Enso
Innodex Arena, Hall D

11.30-12.00 Vägskälen i framtidens industriella landskap
Pia Sandvik, vd Teknikföretagen
Main Stage, Hall B

12.15-13.00 VIP & Presslunch med samtal med årets ambassadörer
(anmälan sker via ackrediteringsformuläret)

13.00-13.25 Den senaste statistiken från Sinf:s Underleverantörsbarometer
13.25-13.40 FKG presenterar sin Vägvisare 2023

15:15 - 15:35 Så kan SME jobba med leverantörskedjan
Hållbarhetsteamet i Sverige AB
Sustainability Arena, Hall C

15.30-17.00 Tech Arena Live Pitching Session
Korta pitchar från utställarna på Tech Arena
Tech Arena, Hall D

Onsdag:

10.30-10.50
BMW Visionary Materials Study - seat concepts for future mobility
Wesselka Mandowa-Maier, CMF Lead Designer BMW Group Designworks
InnoDex Arena, Hall D

11.00-11.50
Artificiell Intelligens i Industriell Revolution: Från Risker till innovation
Axel Skyttner, vd T&S Engineering intelligence, Markus Zwörner Geometrisäkrare, Väderstad
Jon Lindén, vd Ekkono, Petrus Ekbladh, affärsutvecklare Science Park Jönköping
Tech Arena, Hall D

14.30 – 14.50
Supplier Enabled Innovation and Sustainability
Claes Lagerström, Senior Director Sourcing, Husqvarna AB
Main Stage, Hall B

14.45-15.05
Vad innebär det nya rapporteringsdirektivet, CSRD, för mig?
Åsa Backman, Greengoat
Sustainability Arena, Hall C

Torsdag:

10.00-10.20
High-advanced materials for new mobility
Hon. Prof. Dr. Sascha Peters, Haute Innovation, Berlin
Innodex Arena, Hall D

11.30.11.50
Heart Aerospace – Framtidens elektrifierade flygbolag
Christoffer Levandowski, forsknings- och innovationschef på Heart Aerospace
Main Stage, Hall B

13.00-13.30
Footprint Data Management
Anna-Karin Stensson, Senior Business Solution Architect, Nexer Data Management
Tech Arena, Hall D

14.30-14.50 Supplier Enabled Innovation and Sustainability
Claes Lagerström, Senior Director Sourcing, Husqvarna
Main Stage, Hall B

Relaterade länkar

Ämnen


Välkommen till industrins hjärta – Elmia Subcontractor 14–16 november 2023!

Relaterat innehåll

Wesselka Mandowa, CMF Lead Designer på BMW Group Designworks i Los Angeles visar upp projektet som är inspirerad av ny teknologi från USA och Europa.

Hållbarhet och innovation präglar framtidens bilinteriörer – BMW Group Designworks kommer till Elmia Subcontractor

BMW Group Designworks kommer att delta på Subcontractor InnoDex på Elmia Subcontractor för att visa upp sina innovativa konceptsäten Infinite Loop och Grown Innovation. Dessa säten är utformade för att främja hållbarhet inom fordonsindustrin genom användning av återvunnet material och biomaterial. BMW Group Designworks tror att "moonshot-thinking" är nödvändigt för att lösa...

Tysk samlingsmonter på Elmia Subcontractor skapar framgångsrika samarbeten

Tysk samlingsmonter på Elmia Subcontractor skapar framgångsrika samarbeten

I jakten på nya affärsmöjligheter och starka samarbetsrelationer riktar tyska företag från Berlin och Brandenburg mer och mer sitt intresse mot den skandinaviska marknaden. Den geografiska närheten och den kulturella likheten gör Skandinavien till en attraktiv destination. Men vad är det som lockar och hur ser framtiden ut för detta samarbete? Vi har ställt några frågor till Sebastian Saule, Manag