Gå direkt till innehåll
2,5 hektar energiskog per timme

Pressmeddelande -

2,5 hektar energiskog per timme

Odling av energiskog blir allt viktigare i takt med att intresset för biobränslen ökar. Men kalkylen spricker om träden ska planteras för hand. Den senaste mekaniserade lösningen presenterades på World Bioenergy i Jönköping nyligen.

Bakom konstruktionen står Engedals Maskinfabrik från Danmark.
- Den mesta energiskogen i norra Europa är salix, men i norra Tyskland odlar man även poppel. Den här maskinen klarar båda sorterna, berättar företagets vd Niels Fogh.

Att planera salix och poppel skiljer sig från andra träslag. Här använts varken frö eller plantor, utan ettåriga träd, som är cirka 2,3 meter höga. De huggs i 17-20 centimeter långa pinnar som slår rot och växer upp till träd.
Den danska maskinen fungerar så här: På den sitter en operatör som matar in 2,3 meter långa stammar i en trumma, som automatiskt hugger dem i lagom långa bitar och kör ned dem vertikalt i marken.

Maskinen finns i två versioner, för plantering av två respektive fyra rader åt gången. Den större versionen har en kapacitet på 2,5 hektar per timme.
I Sverige finns cirka 18 000 hektar energiskog. För lekmannen så framstår de som monokulturer som inte gagnar t ex djurlivet.
- Det stämmer inte. Det är tvärtom så att rådjur och andra arter får mat året runt på plantagerna, svarar Niels Fogh.

Ämnen

Relaterat innehåll

Halm ­- en underskattad energikälla i Sverige

Halm är fortfarande en relativt outnyttjad energikälla i Sverige, till skillnad från exempelvis Danmark där man under tio års tid producerat halmbaserad fjärrvärme. Men nu är en förändring på gång. ­- Vi kommer att behöva cirka 75 000 ton halm per år, säger Peter Ottosson på Eslöv Lund Kraftvärmeverk AB.

Relaterade event

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

World Bioenergy - Mässa, konferens och exkursioner

Tid 3 Juni 2014 – 5 Juni 2014

Plats Elmia, Jönköping