Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vatten-, avloppsrening

Elin Rickardsson är ny mässansvarig för VA-mässan

Ny mässansvarig utvecklar VA-mässan

Elin Rickardsson är ny mässansvarig för VA-mässan på Elmia i Jönköping. Hon kommer närmast från Fastighetsägarna där hon varit näringspolitisk talesperson. Som mässansvarig ser hon fram emot att utveckla mässan tillsammans med branschen, besökare och utställare.

VA-mässan 2022 var både ett kvitto på styrkan i det fysiska mötet och på drivkraften inom VA-branschen att hela tiden driva utvecklingen framåt.

VA-mässan tog branschen in i framtiden

Äntligen kunde VA-branschen träffas igen och tillsammans blicka in i framtiden med ny kunskap och spännande innovationer. I år märktes det tydligare än någonsin att det är på VA-mässan som utvecklingen av vår absolut viktigaste samhällsfunktion tar sin början.

Mattias Höglund från Pollex är en av initiativtagarna till No Dig Alliance som lanserades under VA-mässan.

No Dig Alliance lanserade nytt schaktfritt koncept på VA-mässan

Efterfrågan på schaktfria metoder ökar ständigt. Men det måste gå snabbare för att vi ska komma ifatt det eftersatta underhållet av ledningssystemet. Det menar Mattias Höglund från Pollex som är en av initiativtagarna till koncernen No Dig Alliance.

Marcus Albaeus bredvid en klorinator från Prominent.

Klorinator från Prominent säkrar tillgången till klor

Varken produkten eller teknik är särskilt ny. Men efterfrågan från svenska vattenverk har ökat dramatiskt den senaste tiden. Det handlar om lokal tillverkning av klor och Prominent löser problemet med hjälp av elektrolysanläggningen CHLORINSITU.

Leif Nixon var en av talarna under seminariet Digitalisering av VA-sektorn – möjligheter, utmaningar och vägen framåt på VA-mässan.

Expertens sex bästa tips för en säker digitalisering

Under de senaste åren har det uppmärksammats flera allvarliga IT-brister hos samhällsbärande verksamheter. VA-branschen är inget undantag och i takt med en ökad digitalisering blir säkerhetskraven allt större. Här får du sex grundläggande tips i cybersäkerhet från säkerhetsexperten Leif Nixon från Sectra.

NCC lyfter både schaktfria tekniker och vatten- och miljöteknik på VA-mässan. Här syns från vänster Mats Helander, produktionschef på NCC Vatten- och miljöteknik, och Lars Göransson, platschef, NCC No Dig.

NCC antar utmaningar att bygga för kommande generationer

Schaktfritt, reningsverk och samverkan är tre ledord hos NCC under VA-mässan. Det är också ledord som möjliggör för en infrastruktur som ska hålla i 100 år framöver. En utmaning som alla aktörer i branschen ständigt brottas med.

Claes Hammar, teknisk rådgivare, Assa Abloy Opening Solutions, visar hur säkerhetssystemet Key on Demand fungerar.

Unikt lås från Assa Abloy gör vattnet säkert

Assa Abloy Opening Solutions kan tyckas vara en udda fågel på VA-mässan. Men faktum är att säkerhetsaspekten hos våra vattenbolag blir allt viktigare – vem är det egentligen som kommer och går i byggnaden? Säkerhetssystemet Key on Demand ger svar på frågan genom total spårbarhet.

Tobias Svanberg, Innovation Leader på Range & Product Innovation, Ikea, deltog på Innovationsscenen under VA-mässan.

Ikea visade vägen mot ett vattenpositivt boende på VA-mässan

Hur jobbar Ikea för att skapa ett vattenpositivt boende? Ja, en viktig del är att ta fram innovativa produkter som minskar vattenanvändningen, en annan är att öka medvetenheten hos kunderna. Något som Tobias Svanberg från Range & Product Innovation på Ikea pratade om på Innovationsscenen under VA-mässan.

Fors - kompakt vattenreningslösning för dricksvatten. Foto: Stockholm Water Technology

Prisad vattenreningsteknik söker nya kundsegment

Tolv års forskning har gett resultat och nu regnar det utmärkelser över Stockholm Water Technology. Företagets innovativa vattenreningsteknik med elektroder visas på VA-mässan – och med sig har de även en bokstavligt talat liten nyhet.

Pressinbjudan: Äntligen dags för VA-mässan 2022

Pressinbjudan: Äntligen dags för VA-mässan 2022

Den 29–31 mars arrangeras VA-mässan på Elmia i Jönköping. Här visar ledande aktörer inom VA-sektorn sina senaste nyheter och de mest intressanta innovationerna för en mer hållbar framtid.

Maria Sätherström Lantz, vd för innovationsplattformen WIN, där WIN Water ingår.

Wow-känsla när WIN Water håller i scenprogrammet på VA-mässan

Brännheta ämnen och framtidsspaningar direkt från kristallkulan. WIN Water och VA-mässan sätter fokus på innovationer under mässans öppna scenprogram – förstärkt med ett innovationstorg där några av branschens mest innovativa företag ställer ut.

Jesper Olsson, styrelseledamot i Föreningen Vatten och medlem i programrådet för VA-mässan.

Framtida krav på läkemedelsrening – hot eller löfte?

Avancerad rening av läkemedel är på väg att få fäste i Sverige. Men det krävs tydliga villkor och mer kunskap för att vi ska kunna ta nästa kliv. Seminariepunkten ”Framtida krav på läkemedelsrening – hot eller löfte?” på VA-mässan ger dig de senaste nyheterna i arbetsprocessen.

Sweves visar bland annat en helt nybyggd filmbuss på VA-mässan som har skräddarsytts tillsammans med en av deras kunder.

Expansiva Sweves vill visa musklerna på VA-mässan

Från en liten monter till VA-mässan 2020 till en tydligt större 2022 för att visa den senaste tv-bussen. Under pandemin har Sweves vuxit i rekordfart och har nu en yta på mässan som mer speglar deras verksamhet. Räkna dessutom med en hel del intressanta nyheter.

Montern för VA-mässan 2020 var bokad redan året innan. Sen kom pandemin och mässan tvingades flytta fram två gånger. Under tiden h

Konferensen Vatten Avlopp Kretslopp, VAK, livesänds från Elmia

VAK livesänds från Elmia

Under två dagar, 17-18 mars, livesänds konferensen Vatten Avlopp Kretslopp, VAK från Elmia. VAK är en årlig konferens som arrangeras av VA-guiden. Här deltar ett hundratal tjänstemän, konsulter och branschexperter för att ta del av de senaste nyheterna. Konferensen arrangeras av VA-guiden och var planerad att hållas på Elmia våren 2020, men på grund av pandemin flyttades konferensen fram ett år.