Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Kompetenta djurskötare hyllades

Kompetenta djurskötare hyllades

Samtidigt som automatiseringen i jordbruket ökar, blir kompetent personal allt viktigare. De uppmärksammades genom att Årets djurskötare korades på Elmia Lantbruk.

Så går vi mot ett lantbruk fritt från fossil energi

Lantbruket är en värdefull sektor för Sverige med stor omsättning och som skapar jobb. Men det är också en bransch som står för en stor andel växthusgaser. Representanter från JTI , Institutet för jordbruks- och miljöteknik och Lantbrukarnas riksförbund, LRF, var idag på plats på Elmia Lantbruk Framtidsforum för att presentera hur vi kan gå mot ett fossilfritt lantbruk.

Bo Aagaard sittar ned i foderblandaren från Keenan med förlängd livslängd.

Foderblandare med förlängt liv

Keenan har länge varit kända för foderblandare utvecklade för alla typer av balar, även rundbalar. På Elmia Lantbruk presenterades den senaste versionen, med förbättrad livslängd och enklare service.

– Allt fler upptäcker hur mycket el luftvärmepumparna drar när det är som kallast. Istället väljer de en pelletskamin, säger Janne Lundstein.

Pellets har blivit den nya värmepumpen

Så här ser framtidens luftvärmepump ut. Den drivs med solpanel och pellets. – Till skillnad från luftvärmepumpar så är den effektivast när det är som kallast, säger Janne Lundstein på Got Fire.

Edvard Mariner vilar handen på cellslussen som hindrar bränder i flisförråd. Till vänster Simon Engdahl.

Stopp för brand i flisförråd

Den vanligaste orsaken till bränder i äldre flisanläggningar är att elden sprider sig från pannan till bränsleförrådet. – Moderna pannor har en sluss i bränslehanteringen som stoppar elden, säger Edvard Mariner på Biovärme Sverige.

En framtidsbild från SLU där bonden förvandlas till förvaltare anställd av ett börsbolag. Fr v Lars Andersson, Pernilla Johnsson och Elin Slätmo.

En möjlig framtid med börsnoterat lantbruk

Sveriges Lantbruksuniversitet driver ett forskningsprojekt för att ta reda på hur det kan se ut 2030, om 14 år. Vid Elmia Lantbruk Framtidsforum presenterades två möjliga scenarier. Projektet heter Framtidens lantbruk och är en tvärvetenskaplig plattform. Men istället för att göra en prognos för hur Sverige ser ut om 14 år, har man valt att ta fram flera möjliga scenarier.

Över 1000 elever och lärare från landets naturbruksgymnasier deltog på etinspirerande seminarium på Elmia Lantbruk.

En mötesplats för framtidens lantbrukare

I dag samlades framtidens lantbrukare i Jönköping under Elmia Lantbruk. Över 1000 elever och lärare från landets naturbruksgymnasier deltog på ett inspirerande seminarium. En av föreläsarna, Adam Arnesson, Jannelunds Gård, presenterade titeln planetskötare och hur han genom sitt arbete vill bidra till att rädda världen.

Vattnet är djurhållningens akilleshäl

Det är inte utsläppen som kommer att begränsa köttproduktionen utan tillgången på vatten. Hilda Runsten är hållbarhetsexpert på LRF och pekar på vatten och djurskötsel som de viktiga framtidsfrågorna. Enligt henne är det fulköttet som ska bort. Hilda Runsten ledde ett seminarium på Elmia Lantbruk Framtidsforum runt frågan om kon är en miljöbov eller miljöhjälte.

– Vi måste dra ned jordbrukets utsläpp av klimatgaser med tre fjärdedelar, sade Karin Hjerpe och Stefan Wirsenius. Det kräver att vi ändrar våra matvanor.

På tallriken 2050: En rejäl nötstek - men bara ibland

Vad ska vi äta i framtiden för att klara klimatmålen? Mer svenskt kött, helst från gris och fjäderfä, men det finns plats även för en och annan bit nötkött. – Genom vår stora import finns det en marginal att spela med, förklarade Stefan Wirsenius, forskare på Chalmers, på Elmia Lantbruk Framtidsforum.

Cecilia Bergåkra Berglund är en av ryttarna som kommer till Elmia Scandinavian Horse Show

Ny spännande klass för unga eliten på Elmia

Sveriges högst rankade unga elitryttare inom dressyr har bjudits in till en ny rafflande utmaning som arrangeras av Elmia Scandinavian Horse Show. Sex ponnyryttare, sex juniorer och sex unga ryttare kommer att rida varsin kür.

Visa mer