Gå direkt till innehåll
Nytt samarbete om skyddsanordningar Foto: SBSV
Nytt samarbete om skyddsanordningar Foto: SBSV

Nyhet -

Nytt samarbete om skyddsanordningar

Flera av Sveriges största kommuner – bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping – kommer inleda ett samarbete om en ny säkerhetsprodukt vid vägarbeten. Det handlar om en ny sorts korta skyddsanordningar vid vägarbeten i stadsmiljö, som inte finns idag och som skulle öka säkerheten för både oskyddade trafikanter och vägarbetare. Det gemensamma projektet presenteras under mässan På Väg på Elmia i Jönköping 13 – 14 mars.

– De barriärer, skyddsanordningar, som finns och används idag är testade enligt europeisk standard med resultatet att de ska vara långa och raka, och det är sällsynt att de passar in i stadsmiljö. Det saknas ofta fysiska förutsättningar i miljön för att montera dem, säger Göran Fredriksson, företrädare för SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser.

Dagens barriärer kan ha en minsta monteringslängd på 50 – 100 meter, och då blir det ofta svårt att få till montering i stadsmiljö. För det mesta behövs kortare skyddsanordningar, och som regel används barriärlängder mellan 12 – 25 meter. Ofta placeras de i L-formation eller i form av hagar, där varje sida är mellan 3 – 6 meter.

– När den faktiska monteringen skiljer sig så kraftigt från vad som testats blir det svårt eller omöjligt för väghållare och entreprenörer att förutspå vilket skydd de ger vid en kollision. Några skyddsanordningar med testade egenskaper för dessa situationer finns inte heller idag, säger Göran Fredriksson.

Stort antal olyckor

Varje år inträffar ett stort antal olyckor just vid vägarbetsplatser i stadsmiljö, och ofta drabbas oskyddade trafikanter, till exempel gående och cyklister. Många vägarbetare löper också stora risker vid vägarbetsplatser i stadsmiljö.

I ett samarbete mellan SBSV och flera av landets största kommuner inleds nu ett gemensamt projekt där de tillsammans tar ett krafttag för att förbättra både arbetarskydd och trafiksäkerhet i trånga trafikmiljöer.

Projektet presenteras under mässan På Väg, där representanter från kommunerna och SBSV berättar om hur de kommer att arbeta för att ta fram en metodbeskrivning för test av skyddsanordningarna och en ny sorts barriärer för vägarbetsplatser i stadsmiljö. De kommer också att signera en avsiktsförklaring om projektet.

– Det behövs en reell förändring för att få ner olyckstalet vid dessa vägarbeten, och tillsammans kan vi nå den lösningen genom en ny och säkrare produkt som vi med våra gemensamma erfarenheter och praktiska kunskaper tar fram, säger Göran Fredriksson.

Onsdagen den 13 mars kl. 16.00 – 16.25 (scenen):
Ny form för samarbete - för skyddsanordningar som inte finns

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

På Väg - mässan för alla som arbetar på våra gator och vägar 13-14 mars 2019

Pressinbjudan: Välkommen till På Väg!

Den 13 – 14 mars är det dags för På Väg, mässan och mötesplatsen för alla som på olika sätt har vägen som arbetsplats. Välkommen att vara med och ta del av branschens samlade kunskap och alla nyheter på Elmia i Jönköping!

Limegul markering vid markering av vägarbete Foto: Berlex AB

Nytt färgtema på förslag för vägarbeten

Kan limegult bli den nya färgen för att säkrare markering av vägarbeten? SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, lanserar förslaget under mässan På Väg, Elmia 13 –14 mars. Limegult har i undersökningar visat sig vara tydligare att uppfatta för ögat och som genomgående färgtema på alla skyltar och markeringar skulle hela vägarbeten kunna ramas in som säkerhetszoner, menar SBSV.

Bättre attityd och mer samarbete ger säkrare vägarbeten

Varje år inträffar ett stort antal trafikolyckor vid vägarbeten. Mest farligt lever vägarbetarna, de som har sin arbetsplats ute i trafiken. SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, ser med oro på situationen och att den tidigare positiva trafiksäkerhetsutvecklingen nu stagnerat. Arbetet med att i samverkan med Trafikverket vända trenden är en av deras huvudfrågor under På Väg.

Bättre vägmarkeringar ger säkrare trafik

Ökat och bättre arbete med vägmarkeringar är en viktig insats för att få ner antalet trafikolyckor. Svenska Vägmarkeringsföreningen, SVMF, kommer till På Väg och presenterar bland annat en ny handbok för vägmarkeringar.

Räcken räddar liv och gör vägarna säkrare

Svenska Väg- och Broräckesföreningen, SVBRF, arbetar för en säkrare trafikmiljö längs Sveriges vägar genom skyddsanordningar för fordon – räcken av olika slag. SVBRF är med och arrangerar På Väg, och på mässan visar de skyddsanordningarnas viktiga roll i trafikmiljön.

Avsiktsförklaring undertecknas av Göran Fredriksson, SBSV, Thomas Wuopio, SBSV, Jonas Malmryd, Göteborg, Mats Theander, Malmö, Kaj Hermansson, SAK, Steffan Risberg, Malmö, Johan Fällström, Linköping.

Kommuner i samarbete om nya skydd vid vägarbeten i stadsmiljö

Flera kommuner skrev under mässan På Väg tillsammans på en avsiktsförklaring om samarbete för testmetod och klassificering av korta temporära barriärer. Samarbetet syftar till att tillsammans med branschorganisationerna SBSV och SAK ta fram en helt ny säkerhetsprodukt att använda vid vägarbeten i stadsmiljö – en ny skyddsanordning som inte finns i dag.

Övertygande omröstning från mässbesökarna, konstaterar Ulf Rosander och Thomas Bergendahl, båda SBSV, som räknade in resultatet från sin enkät under På Väg. Foto: Elmia AB

Lysande resultat på färgtest

Limegult är det nya orange – det står klart när mässbesökarna fick välja färgtema vid vägarbeten. SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, ställde upp två vägarbeten sida vid sida vid mässentrén till På Väg. Ett med sitt nya förlag limegult, och ett med den traditionella färgen orange som dominant färg. Besökarna fick titta, känna och välja – och det blev ett tydligt resultat.