Gå direkt till innehåll
Terrierderby på Elmia!

Pressmeddelande -

Terrierderby på Elmia!

Norfolk, Border, Cesky, Airedal, Kerry Blue, Cairn, Yorkshire – över 30 olika sorters terrier samlas på Elmia i Jönköping när Svenska Terrierklubben bjuder in till TERRIERDERBY 2014. Över 600 hundar är anmälda till specialutställningen för terriers söndagen den 23 november.

– Det är en helt unik utställning, det finns ingen liknande med så många terriers samtidigt. Det är också en väldigt viktig utställning eftersom vi har så många specialdomare för terriers på plats, som samtidigt samma helg har haft domarkonferens om raserna, säger Thomas Uneholt, kontaktperson för Svenska Terrierklubben.

Terrier är en grupp hundraser med ursprung framförallt från Storbritannien, där de avlades fram som specialiserade jakthundar på mindre bytesdjur som rävar, råttor och grävlingar. Ordet terrier har sitt ursprung i latinets terra, som betyder ”jord”. Flera av raserna är populära i jakt på småvilt, men de flesta är i dag populära sällskapshundar.

Terrierderbyt arrangeras av Svenska Terrierklubben vart tredje år. Specialklubben representerar 34 terrierraser och har cirka 15 000 medlemmar. Därmed är den en av de största specialklubbarna inom Svenska Kennelkubben, SKK.

Över 600 hundar terriers är anmälda till den officiella utställningen på Elmia i Jönköping söndagen den 23 november – stora, små, jakthundar och sällskapshundar – och allt från små debuterande valpar på fyra månader upp till rutinerade äldre champions. Specialutställningar är särskilt viktiga eftersom det handlar om bedömningar för bevarande av unika kvaliteter hos de olika hundraserna. Och det kommer att blir intensiva timmar och mycket att titta på i de tio utställningsringarna, lovar Svenska Terrierklubben.

– Det är hård konkurrens och mycket prestige i att vinna också, eftersom derbyt bara hålls var tredje år, säger Thomas Uneholt.

Svenska Terrierklubben har också aktiviteter för barn och ungdom på Terrierderbyt, till exempel juniorhandling, träning för unga i konsten att börja visa hund. På utställningen finns också en informationsmonter för alla som vill veta mer om de många olika terrierraserna och få tips och råd inför att skaffa hund.

­– Det blir en dag för hela familjen, en heldag i terrierns tecken, lovar Thomas Uneholt.

För mer information om TERRIERDERBY 2014 och Svenska Terrierklubben kontakta Thomas Uneholt, 070-302 76 94, thomas.uneholt@telia.com, www.terrierklubben.se

För mer information om Elmia AB kontakta Annette Fröstberg, presskommunikatör, 036-15 21 24, annette.frostberg@elmia.se

Ämnen