Gå direkt till innehåll
Stort investeringsbehov i skogen: Dags att byta ut Gudrunmaskinerna

Pressmeddelande -

Stort investeringsbehov i skogen: Dags att byta ut Gudrunmaskinerna

Efter stormen Gudrun såldes rekordmånga skogsmaskiner. Nu börjar de bli mogna för utbyte. Det handlar om över 300 skotare och minst lika många skördare från stormåret. Till detta kommer ytterligare 500 skotare som var i drift redan åren innan stormen. Tre fjärdedelar av maskinerna finns idag söder om Dalälven.

Gudrunåret 2005 inregistrerades 353 skotare. Några har havererat eller exporterats, men 324 finns kvar i landet. Några av dem har börjat bytas in hos maskinhandlarna. För skördare finns däremot ingen statistik, eftersom de inte är registreringspliktiga.

– Min uppfattning är att det köptes minst lika många skördare det året, säger Ingvar Johansson.

Han driver Hovmanstorps Skogstransporter och äger en av de utbytesmogna skotarna. Den kommer också att bytas in under det kommande året och får sannolikt sällskap av flera nya maskiner.

– Det är sånt tryck i skogen idag att vi måste investera för att möta efterfrågan, säger han.

Behovet är stort

Samma uppfattning har Niklas Bengtsson, vars Skogstjänst med samma namn finns i trakten av Tranås.

– Vi investerar hela tiden i nya maskiner. På förra Elmiamässan 2009 köpte vi en ny slutavverkningsskördare, berättar han.

En rundringning bland entreprenörer i hela södra Sverige visar att utbytesbehovet är stort, särskilt på maskiner som går i tvåskift. Men det finns undantag, ett av dem är Jörgen Johansson på Jörgens Skogsmaskiner i Österbymo.

– Skotaren från 2005 körs i ett skift och har några tusen timmar kvar innan den är mogen att bytas om ett par år. Fast om det dyker upp intressanta nyheter nästa år så kanske det kan bli byte ändå, säger han. 

Affärer är förtroende

Maskiner som körs i tvåskift har redan börjat bytas in. Hos maskinhandlarna finns idag bortåt 30 inbytta skotare av årsmodell 2005.

Transportstyrelsens register visar också att det finns 531 skotare som registrerades 2003 och 2004. En inte allt för vild gissning är att flera av dem är maskiner som använts i ett skift och därför har rullat ett par år extra, men som nu börjar närma sig den ekonomiska livslängden.

Även de äldre maskinerna finns till tre fjärdedelar i södra Sverige, som nu ser ut att bli en glödhet skogsmaskinmarknad 2011. Timingen för Elmias skogsmässa söder om Jönköping i maj nästa år kunde därmed knappast vara bättre.

– Elmia är höjdpunkten för oss som jobbar i skogen. Vi har väl inte varit så märkestrogna. Att köpa nya maskiner är en förtroendefråga, man måste vara säker på att service och reservdelar fungerar, säger Pelle Erlandsson på Jannes & Pelles Skogsavverkning i Asarum.

Här är förväntningarna på ersättarna

Han är långt ifrån ensam om att lyfta fram vikten av personlig kontakt med tillverkaren. Att köpa en skogsmaskin är först som sist en förtroendefråga.

Utöver förtroendet, vad är det som entreprenörerna prioriterar när de väljer ny maskin? Kimmo Purontaka driver Eds Virkeshantering i Dals Långed, har en skotare från 2005 med 14 500 timmar bakom sig, och det här är vad han förväntar sig av ersättaren:

– Bättre komfort och lägre bränsleförbrukning. Tillgängligheten på maskinen har varit bra, men den kan bli ännu bättre.                

Fakta

Skotare sålda 2005 och som fortfarande är inregistrerade

John Deere/Timberjack.....145 st
Valmet.....87 st
Rottne.....40 st
Gremo.....21 st
Ponsse.....15 st
EcoLog.....15 st
Tigercat.....1 st

Totalt: 324 st, varav 75,6% finns i Götaland & Svealand

Skotare sålda 2003-2004 som fortfarande är inregistrerade

Timberjack.....237 st
Valmet.....132 st
Rottne.....57 st
Gremo.....55 st
Ponsse.....27 st
Cat/EcoLog.....16 st
Hemek/Tigercat.....3 st
Logset.....2 st

Totalt: 529 st, varav 76,3 % finns i Götaland och Svealand

 Källa: Transportstyrelsen

Bildtext: Södra Sverige förutspås få en glödhet skotarmarknad 2011 då många av ”Gudrunskotarna” börjar bli utslitna. Foto: Thomas Adolfsén

För mer information: Per Jonsson, Projektledare SkogsElmia, per.jonsson@elmia.se, 036-15 21 93

Ämnen

Kategorier