Gå direkt till innehåll
Skotarna byter plats på prispallen

Pressmeddelande -

Skotarna byter plats på prispallen

Lågkonjunkturen satte djupa spår i skogsmaskinmarknaden under 2009. Antalet nyregistrerade skotare minskade med 27 % och det som tidigare varit en stabil marknad när det gäller marknadsandelar har plötsligt börjat röra på sig högst avsevärt.

Fjolåret kommer att gå till historien som ett särdeles dåligt år för skogsmaskintillverkarna i Norden. Samtliga världens marknader för skogsmaskiner rasade ihop i spåren av lågkonjunkturen och den enda ljusglimten var den svenska marknaden som ”bara” tappade 27% av antalet nyregistrerade skotare jämfört med 2008. Då ska man komma ihåg att 2008 var ett toppår med lika många sålda skotare som under Gudrunåret 2005. Konkurrensen under 2009 blev hård och kampen om marknadsandelarna slutade med en ny maskintillverkare på prispallen.

Ponsse nu marknadstvåa

Totalt nyregistrerades 258 skotare under 2009 att jämföra med 353 året innan. John Deere spurtade starkt under andra halvåret och behåller därmed tätpositionen med en marknadsandel på 37,2%, men Komatsu Forest (Valmet) som tidigare varit marknadstvåa har fått se både Ponsse (15,1%) och Rottne (14,7%) gå förbi och även Gremo har haft en stark utveckling och ligger nu bara en knapp procentenhet efter Komatsu.

Sydsvenska marknaden starkast

- Man kan ju spekulera i vad dessa kraftiga förändringar beror på men man ser ju att Ponsse haft en tydligt uppåtgående trend ända sedan SkogsElmiaåret 2007, säger Per Jonsson. Även Gremo har en positiv trend sedan flera år. Däremot kan man se att Valmet dippar kraftigt 2009 efter att ha legat på en stabil nivå tidigare år och för Rottne som haft en liknande kurva har det istället gått upp under 2009.

- Vi kan ju konstatera att de tillverkare som har sin marknadstyngdpunkt i Södra Sverige klarat sig bättre, säger Per, men lägger även till att det finns många andra faktorer som spelar in. Maskintillverkarnas pris- och inbytesstrategier har med all sannolikhet stor inverkan på hur många maskiner man lyckats sälja ett krisår som 2009, hävdar Per.

Bättre marknad 2010

Hur blir då marknaden för skogsmaskiner under 2010?

- Året har börjat ganska försiktigt men det är bra drag i virkesmarknaden, speciellt i söder, säger Per Jonsson. De flesta skogsmaskiner körs för fullt och det ser även stabilare ut när det gäller maskinfinansiering. Allt detta borde tala för att 2010 blir ett relativt normalt år, i alla fall vad gäller den svenska marknaden. Även de tyska och finska marknaderna för skogsmaskiner börjar röra på sig om än från en låg nivå.

Ponsse har inlett starkt

Ser men marknadstrenden för årets första två månader så går Ponsse fortsatt starkt och har ökat till en 30 procentig marknadsandel under perioden, strax efter John Deere som ligger kvar på sina 36% av kakan. Den stora förloraren är Komatsu/Valmet som fortsätter att rasa (8% marknadsandel) och nu är rejält akterseglade av Rottne (17%). Även Gremo har inlett året svagt med endast en skotare inregistrerad i år.

Se maskinerna på Skotarkartan.se

- För den som vill se hur skotarförsäljningen ”ser ut” så rekommenderar jag ett besök på skotarkartan.se, säger Per. Det är en kartfunktion som SkogsElmia tagit fram för att visa vart de olika tillverkarnas maskiner hamnar i landet. Den uppdateras varje månad och ger en bra bild av skotarmarknaden, tillverkare för tillverkare.

- Här kan man också väldigt tydligt se hur starkt sydförskjuten skotarmarknaden är, avslutar Per.

Bildtext: Ponsse har ökat sina marknadsandelar stadigt sedan SkogsElmiaåret 2007.

http://www.skotarkartan.se

Tabell över skotarregistrering & marknadsandel per tillverkare 2005-2009 finns på http://www.elmia.se/skogselmia

Direktlänk till denna pressrelease:
http://www.elmia.se/sv/skogselmia/For-press/Pressreleaser/Skotarna-byter-plats-pa-prispallen/

För mer information, kontakta Per Jonsson, projektledare, Elmia AB, 036-15 21 93, per.jonsson@elmia.se

Ämnen

Kategorier

Relaterade event

Elmia Wood - 2 - 4 juni 2022

Elmia Wood - 2 - 4 juni 2022

Tid 2 Juni 2022 09:00 – 4 Juni 2022 16:00

Plats Bratteborg, 30 km söder om Jönköping längs E4.