Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SkogsElmia 2011 ger jämställdheten nytt fokus: Den som inte ser kvinnor förlorar lönsamma affärer

 – Jämställdhet mellan könen är mer än rättvisa och demokrati. Leverantörer som inte ser kvinnliga skogsägare går miste om affärer.

Det säger jämställdhetskonsulten Pernilla Karlsson som driver företaget Add Gender. Pernilla Karlsson och hennes kollega Jenny Claesson har anlitats av Elmia till SkogsElmia 26-28 maj. Mässan riktar sig bland annat till skogsägare. Statistiken visar att 38 procent, drygt 125 000 av dem är kvinnor.

Insikten om den stora andelen kvinnor bland skogsägarna kom redan 2003. Då var nio procent av SkogsElmias besökare kvinnor. Sedan dess har andelen stadigt ökat och var 17 procent för två år sedan vid den internationella mässan Elmia Wood. Men det motsvarar inte kvinnornas andel bland skogsägarna.

 Skapar lönsamhet

Jämställdhet diskuteras ofta i termer av rättvisa. För Elmia som mässarrangör väcks en annan fråga: Har kvinnliga skogsägare utbyte av mässan och har utställarna nytta av att en större andel kvinnliga besökare? Första uppgiften för Add Gender är att besvara den frågan. Det kompletta svaret finns inte framme, men så här säger Pernilla Karlsson:


– Jämställdhet handlar om trivsel på arbetsplatsen, om minskad sjukfrånvaro, om effektivitet och i slutänden om lönsamhet.

Påståendet är välgrundat. Nyligen publicerade konsultjätten McKinsey en undersökning som visar att företag med minst 30 % kvinnor i ledningen presterar bättre än företag med bara män i toppen. Avkastningen i de jämställda bolagen var 41 procent bättre och rörelsemarginalerna 56 procent högre, i jämförelse med de minst jämställda.

Intresse viktigare än kön

Undersökningen kan inte utan vidare överföras på skogsägare, men mycket tyder på att den som inte ser kvinnorna, går miste om affärer. Add Genders inledande undersökningar visar att så är fallet.

– Vi funderar på att ordna en tävling under SkogsElmia och har frågat kvinnliga skogsägare vilka priser de helst vill ha. Svaret blev en kurs i motorsågning, berättar Pernilla Karlsson.

Exemplet visar att engagemanget i skogsbruket inte har något med kön att göra, utan med individens intresse. Den enögde säljaren som bara ser män är förutbestämd att gå miste om affärer. I synnerhet när det gäller familjeangelägenheter, vilket privatskogsbruk är. Inköp av utrustning och försäljning av skog är oftast ett gemensamt beslut.

– Bilförsäljare har berättat för oss att när kvinnan kommer in i butiken, då är det dags att göra affär, säger Pernilla Karlsson. Ändå är försäljarnas kompetens och bilhallens utformning oftast anpassad efter den manlige kunden.

Bredda rekryteringen

En annan aspekt av jämställdhet är rekrytering. Skogsentreprenörerna har svårt att locka ungdomar till jobben som maskinförare. Den som breddar synfältet ser dubbelt så många potentiella medarbetare.

Pernilla Karlsson och Jenny Claesson ska på Elmias uppdrag lyfta upp jämställdhetsfrågan på ett nytt, spännande och lönsamt sätt under SkogsElmia 2011. Så att branschen inte missar lönsamma affärer på att vara enögd. 

www.skogselmia.se

Följ gärna SkogsElmia på Facebook.

Bilden: Jenny Claesson och Pernilla Karlsson på Add Gender ska hjälpa SkogsElmia att lyfta jämställdhetsfrågan.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Skotarkartan.se summerar skotaråret: Stark skotarmarknad 2010  – södra Sverige är maskinmarknadens motor

Skotarkartan.se summerar skotaråret: Stark skotarmarknad 2010 – södra Sverige är maskinmarknadens motor

När statistiken för skotaråret 2010 är sammanställd visar den ett normalt år med 313 registrerade skotare. 73% av maskinerna hamnade i södra halvan av landet och jämfört med 2009 så har Valmet och Ponsse bytt plats på prispallen i kampen om marknadsandelar. John Deere har störst marknadsandel 2010 liksom man hade året innan. Se tabellenför fördelningen länsvis!