Pressmeddelande -
Ökad automation ska göra Sverige världsledande
Regeringen vill satsa över 100 miljoner de närmaste tre åren för att bl.a. göra Sverige världsledande inom innovativ och hållbar industri. Flera olika strategier och processer är redan igång och presenterades på Robotkonferensen på Elmia i Jönköping.
– Vi vill sätta industrins betydelse för vår välfärd i förnyat fokus och belysa hur viktig industrin är för ekonomin och vår välfärd, sade Mikael Gröning, som arbetar på näringsdepartementet med regeringens nyindustrialiseringsstrategi, NIST.
Strategin behövs av flera skäl. Världen står inför flera samhällsutmaningar, som till exempel en åldrande befolkning, klimatförändringar och urbanisering. Omvandlingen i industrin, som drivs av revolutionerande digital teknik och grön omställning, innebär nya lösningar och möjligheter för lönsam produktion i Sverige. Tillväxtekonomierna börjar också allt mer konkurrera med högt kunskapsinnehåll snarare än låga löner, och många länder har redan tagit fram strategier för satsningar på industriell utveckling.
Smart produktion med automation
Målet är att svensk industri ska öka sin konkurrenskraft på den internationella marknaden. Helt avgörande är då forskning och innovation, samt komptensförsörjning.
– Vi siktar på att Sverige ska vara världsledande inom innovativ och hållbar industriell produktion, en smart produktion, effektiv och flexibel. Det är en industri som är långt framme i att använda digitaliseringens möjligheter. Och inte minst en industri som har en hög automationsnivå, sade Susanna Jansson, som också arbetar med NIST på näringsdepartementet.
– Sveriges stora möjlighet till nyindustrialisering ligger i att vara med i den här omvandlingen, digitaliseringen och omställningen till en mer grön och hållbar produktion. Smart produktion med hög automationsnivå är vår stora konkurrensfördel globalt, tillade hon.
Passion för innovation och närhet
Kai Wärn, koncernchef för Husqvarna Group, berättade på Robotkonferensen om hur Husqvarna länge arbetat för långsiktig konkurrenskraftig produktion i Sverige, med passion för innovation som kännetecken på sin över 300 år långa resa.
I sin miljardinvestering 2013 utvärderade bolaget flera olika länder, men valde hemmaplan och Sverige.
– Vi tittade på fördelar i samarbetet med underleverantörer, närheten till kundmarknad med mera. I den här satsningen låg en relativt stor risk med väldigt många nya tillverkningsprocessteg. Vi behövde närheten till produktion, utvecklingsfolk, beslutsfattare och till infrastruktur. Det var väldigt värdefullt. Vi ser redan i dag, även om vi inte börjat sälja produkten än, att det hjälpt oss att hålla ihop det här komplexa projektet, sade Kai Wärn.
Kai Wärn betonade också att automation är nyckeln till ökad svensk konkurrenskraft.
– En förutsättning för oss att göra detta var att automatisera. En förutsättning, aldrig en diskussion. Vi frågade oss, hur garanterar vi kvalitet? Genom att automatisera processerna. Det är det enda sättet att med säkerhet få bra resultat, och produktivitet kräver också automation, sade Kai Wärn.
Robotkonferensen arrangeras vartannat år och är ett samarbete mellan SWIRA (Swedish Industrial Robot Association), SAG (Svenska Automationsgruppen), FKG (Fordonskomponentgruppen), Robotdalen och Elmia.
För mer information om Robotkonferensen kontakta Tanja Lundberg, projektledare Elmia, tel: +46 70 091 07 79
eller Ove Leichsenring, projektledare SWIRA,+46 70 534 49 13Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.