Pressmeddelande -
Nya skogsmaskiner i Elmia Classics
Elmia Classics, e-museet för gamla skogsmaskiner och tillhörande produkter, har uppdaterats med nya maskiner. Museet har nu utökats med både äldre och nyare maskiner, av såväl nordisk som utländsk tillverkning.
– Den här gången är det även udda maskiner som ryska lunnare från 1980-talet, berättar Jimmi Svensson, samlaren bakom satsningen.
Jimmi började samla på broschyrer om skogsmaskiner 1985, när han som tioåring besökte Elmia Wood. Intresset var väckt och efter hand utökades broschyrsamlingen. I samarbete med Elmia har Jimmi scannat in samlingen som publicerats i form av digitala filer på Elmia Woods webbplats i e-museet Elmia Classics. Här finns en sökbar och mycket välfylld databas med broschyrer, servicehandböcker och annat. Bara för fabrikatet Kockums finns 34 broschyrer på svenska, finska och engelska.
Kockums maskiner väcker diskussion
Kockums är en av Jimmis favoriter, särskilt skotarna 850 och 85-35, vilket han inte är ensam om. I skogssammanhang brukar han bära en Kockums-keps, vilken lockar till sig likasinnade som vill diskutera maskiner.
– Jag har aldrig kört en Kockums 850 i produktion, men däremot provkört. I jobbet föredrar jag komforten i moderna maskiner, men skulle inte ha något emot att äga en privat och köra ett lass då och då, säger Jimmi.
Nya, gamla och originella maskiner
Han arbetar sedan två år som skogsmaskinförare, närmare bestämt i en skotare av modellen John Deere 1510E. Men det har inte minskat intresse för området. Samlandet fortsätter och genom e-museet har han även fått sig tillskickat sådant som tidigare saknats. Nu har han scannat igen och i de nytillkomna broschyrerna finns både äldre och lite nyare maskiner, av både nordisk och utländsk tillverkning. Det äldsta tillskottet är en ÖSA-maskin från 1950-talet, det nyaste är Timberjack 933 från 1990-talet, en modell som tidigare tillverkades under namnet Lokomo.
Det mest udda tillskottet är broschyrer om ryska lunnare, från sovjettiden på 1980-talet.
– Krumelurerna begriper jag inte, men maskinerna ser ut som ombyggda stridsvagnar, berättar Jimmi.
Den nya samlingen av gamla skogsmaskiner finns publicerad på www.elmiawood.com i e-museet Elmia Classics.