Pressmeddelande -
Närproducerat skräp blir delikatess i skolan
De allra minsta potatisarna brukar slängas hos producenten. Men i skolmatsalen kan de bli till ugnsrostad lyxlunch.
– Det är bara ett exempel på vad som kan komma ur en bra dialog mellan skolköket och bonden, säger dietisten och författaren Annika Unt Widell.
Intresset för närproducerad mat i skolan växer. Men många kommuner upplever att det är krångligt, och ibland omöjligt att köpa in närproducerade livsmedel. Lagen om offentlig upphandling ses som ett hinder – och de lokala producenterna kanske inte leverera det som kommunen efterfrågar. Men det går att hitta lösningar – och sådana kommer att presenteras vid ett skolmatsseminarium under Elmia Närproducerat den 21 oktober.
Många gånger handlar det om att bygga en bättre kontakt mellan producenterna i närområdet och kommunen. Då kan man hitta oväntade lösningar som kan ge stora vinster – till båda parter. Ett exempel nämns ovan där man hittar finurliga lösningar som minskar spill och som höjer matkvaliteten.
– Att prata med varandra är alltid tillåtet, säger Annika Unt Widell.
Några som satsar stort på att få in närproducerade livsmedel i sina skolor är Skövde kommun.
– Vi vill samma sak, men böndernas erbjudanden stämmer ofta inte överens med våra krav. Nu jobbar vi på att få till en bra dialog för att komma fram till en bra lösning, säger Eva Sundberg, kostchef i Skövde kommun, som berättar om hela projektet under skolmatsseminariet.
– Det behöver inte bli dyrare. Det ger mindre spill, tätare leveranser och en bättre produktutveckling genom bra kontakt mellan parterna.
FAKTA
Hur man lyckas med närproducerad mat i skolan diskuteras under en ett seminarium på Elmia Närproducerat den 21 oktober. Seminariet riktar sig till kostchefer, politiker och andra som är involverade i skolmatsfrågan. På plats finns Annika Unt Widell och Eva Sundberg, tillsammans med bland andra stjärnkocken Tommy Myllymäki, ultralöperskan Emelie Andersen och Bergs kommun i Jämtland, där eleverna får delta i traditionell renskötsel.