Gå direkt till innehåll
Internationellt genombrott för svensk gödselbrännare

Pressmeddelande -

Internationellt genombrott för svensk gödselbrännare

Swebos unika brännare BioTherm väckte stort intresse på den internationella bioenergimässan på Elmia i Jönköping.
Den är ensam om att omvandla färsk gödsel från hästar och höns samt slaktavfall till energi.

 World Bioenergy lockade besökare från över 60 länder. De flesta sökte svaret på frågan vad som ska driva världen när fossila bränslen blir för dyra och miljömässigt omöjliga. Swebo presenterade en del av svaret och visade även på andra möjligheter som bioenergi öppnar.
- Askan från förbränningen är ett utmärkt gödningsämne. Den innehåller bland annat fosfor som är en ändlig resurs, berättar Mattias Lindgren på Swebo med huvudkontor och tillverkning i Boden.
Intresset är redan stort från många håll, men intresserade har väntat till World Bioenergy för att försäkra sig om att tekniken fungerar.
- Vi är inne i en snabb expansion och ska i år etablera oss i Irland, Frankrike, Schweiz, Danmark och Norge. Nästa år räknar vi med att börja exportera till USA, berättar Mattias.
Det mest intressanta för besökarna var inte själva brännaren, utan Swebos femåriga erfarenhet av tekniken i Sverige. Brännaren används bland annat av travbanan i Kalmar. Genom att använda hästgödsel som bränsle, sparade man in hela investeringen på ett halvår genom lägre kostnader för uppvärmning och deponering av gödseln.

Ämnen

Relaterat innehåll

Relaterade event