Gå direkt till innehåll
Hälsa, trädgårdsfest och höstigt retro. Så kan trädgårdsbranschens trender för 2025 sammanfattas enligt mässan Elmia Garden. Elmia Garden Trends tas fram varje år för att ge branschen inspiration och vägledning vid exempelvis inköp och butikstyling.
Hälsa, trädgårdsfest och höstigt retro. Så kan trädgårdsbranschens trender för 2025 sammanfattas enligt mässan Elmia Garden. Elmia Garden Trends tas fram varje år för att ge branschen inspiration och vägledning vid exempelvis inköp och butikstyling.

Pressmeddelande -

Hälsa, fest & höstigt retro. Elmia Garden presenterar trädgårdsbranschens trender för 2025

Trädgårdsmässan Elmia Garden förutspår att kommande säsong kommer präglas av följande tre trädgårdstrender: Hälsokraft – där harmoni, hälsa och hållbarhet står i fokus. Trädgårdsfest - en blommig och glad trend som andas sommar och gemenskap. Den tredje trenden - Höstglöd – har retroinfluenser och inspirerar till odling även under de kallare månaderna.

En hälsosam, en festlig och en retroinspirerad

Elmia Garden Trends 2025 lanseras nu med tillhörande växtförslag, färgval, material och inspirationsbilder. Trenderna riktar sig till alla som arbetar i den gröna branschen och kan användas som ett verktyg för inspiration och styling eller som stöd vid inköp.

Trion bakom arbetet med trenderna är Jan Rundgren, designer och trendexpert, Malin Hidesäter, projektledare och kreatör, samt Helena Kaasik, journalist och fotograf.

I Hälsokraft skapas trädgårdar som inte bara är vackra att se på, de ska också främja välmående för alla som vistas i det gröna rummet. Harmoni, hälsa och hållbarhet präglar trenden.

Trädgårdsfest handlar om glädje, lek och om att på olika sätt mötas och umgås under bar himmel. Med blommiga inslag och en färgskala i mjuka pasteller skapas en festlig atmosfär som andas sommar och gemenskap.

Höstglöd är trenden som omfamnar skönheten och mångfalden i naturen under alla årstider, men särskilt under den kallare delen av året. Vi ser varma mustiga färger, blommande perenner, intressanta bladverk och 1970-talets bohemiska estetik.

- Vi ser att trendletande blir en allt viktigare del för våra mässbesökare. Vi på Elmia Garden vill genom Elmia Garden Trends möta det här behovet och erbjuda aktuell kunskap och inspiration under hela året i våra digitala kanaler, samt fysiskt på plats under mässan. Elmia Garden Trends är framtagen av experter som har stenkoll på vad som bubblar inom trädgårdsbranschen. Detta gör trenderna till aktuella och stilsäkra verktyg vid exempelvis inköp eller butiksstyling, säger Linn Heimdal, mässansvarig för Elmia Garden.

  Hälsokraft

  Den moderna trädgården år 2025 är en plats där människan kan återfå balans och harmoni genom att förenas med naturen. Med fokus på fysisk och psykisk hälsa, hållbarhet och naturnära material skapas en trädgård som inte bara är vacker att se på, utan också främjar välmående och livskvalitet för alla som vistas där.

  Läs allt om trenden Hälsokraft här

  Växter i trenden Hälsokraft

  I det här temat främjar växterna vår hälsa på ett eller annat sätt. Längtan efter att kunna skörda sin egen mat verkar inte gå över, snarare tvärtom.

  Inomhus pryder den hälsofrämjande aloe veran fönsterbrädan. Den får sällskap av ätbar oxalis tillsammans med väldoftande klassikern Dr Westerlunds blomma som tillhör doftpelargon-gruppen och sägs vara luftrenande.

  Utomhus är det de nyttiga och antioxidantrika grönsakerna som dominerar, exempelvis rödbeta och vitlök. Kryddväxter och örtagårdar används för att stimulera sinnena och främja hälsa. Växter som är användbara för att bygga rumslighet har också en plats i den här trenden, exempelvis häckväxter och klätterväxter som klematis.

  Se kompletta växtlistor för trenden här

  Trädgårdsfest

  Trädgårdsfesten är det ultimata partyt där glädje, lek och umgänge möts i det gröna rummet under öppen himmel. Med blommiga inslag och en färgskala i mjuka pasteller skapas en festlig atmosfär som andas sommar och gemenskap. Trädgårdsfesten blir en motpol till den digitala vardagen där människor strävar efter livets enkla glädjeämnen och samhörighet.

  Läs allt om trenden Trädgårdsfest här

  Växter i trenden Trädgårdsfest

  Växter som kan drivas upp i kyla tar plats i butikshyllorna samtidigt som gemenskapen blomstrar när sticklingar byter ägare över en kopp kaffe på sociala mötesplatser. Genom att vårda och dela våra favoritväxter och använda teknik för att underlätta odling främjar vi en ansvarsfull harmonisk odling. I övrigt präglas trenden av klassiska glada sommarblommor – gärna i nya, roliga färger.

  Utomhus ser vi sorter som cineraria, polkagrisrandig jätteverbena, löjtnanshjärta, ros och röllika. Inomhus provar vi hydroponisk odling och hänger upp rhipsalis.

  Se kompletta växtlistor för trenden här

  Höstglöd

  Höstglöd är en livsstil som kan omfamna skönheten och mångfalden i naturen under alla årstider, men särskilt under den kallare delen av året.

  Genom att blanda varma färger, barrväxter, träd med intressant bladverk, som kräver minimalt med vatten, tillsammans med blommande perenner och 1970-talets estetik skapas en trädgård som är bohemisk med en retrokänsla utan att den förlorar vare sig funktion och hållbarhet.

  Läs allt om trenden Höstglöd här

  Växter i trenden Höstglöd

  Skapa höstens färgexplosion med höstglöd på fönsterbrädet. Begonior och kroton ger vintagekänsla, protea i vasen sätter pricken över i:et och utomhus bjuder nejlikor och kängurutass på exotisk estetik.

  Det finns dessutom en ökad entusiasm för vintersådd bland odlingsintresserade. Många utforskar möjligheten att odla bladgrönsaker som utvecklas bättre under svalare förhållanden. Samtidigt väljer allt fler att hoppa på trenden att starta frösådder av blommor och grönsaker på hösten för att få ett försprång på säsongen.

  Se kompletta växtlistor för trenden här

  Mer bildmaterial?

  Önskar du mer material eller en högupplöst version av någon bild? Vi hjälper dig gärna!

  Hör av dig till kommunikationsansvarig:

  Hanna Björkman
  hanna.bjorkman@elmia.se

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier


  Elmia Garden är en attraktiv trädgårdsmässa där du som jobbar i branschen gör affärer, får inspiration och möts med likasinnade. Här hittar du de ledande aktörerna inom växtmaterial, odlingsteknik, krukor, trädgårdsdekorationer och övriga tjänster och produkter inom den gröna näringen. Välkommen till Elmia Garden 2-3 oktober 2024.

  Elmia är ett av Nordens ledande mässföretag som arrangerar mässor inom en rad affärsområden samt konferenser, kongresser och event.

  Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

  Kontakter

  Linn Heimdal

  Linn Heimdal

  Mässansvarig Elmia Garden +46 36 15 20 91

  Relaterade event