Nyhet -
Veteranlastbilshallen en riktig pärla
En hel hall vigd åt lastbilshistoria. Det kan eldsjälen Anders Andersson och hans vänner presentera på Elmia Lastbil. Här står det fullt med lastbilar från flydda tider.
– Totalt ställer vi ut 53 bilar. Så många har vi aldrig haft sedan vi började här 2010, förklarar Anders Andersson.
Veteranlastbilarna har sitt tillhåll i hall C. Anders Andersson, engagerad som ideell entreprenör, kan vittna om mängder med besökare – och fler lär det bli.
– Utställningen har fått mycket uppmärksamhet. Redan under onsdag eftermiddag var det precis fullt. Vi erhåller dessutom mycket spontana reaktioner. Folk tycker att det är jättekul att komma hit. Det känns förstås roligt för oss som jobbar med det hela. Likadant att vi fick tillfälle att presentera veterandelen vid invigningen. Det visar att det finns ett stort intresse.
Vitsen med den särskilda veteranlastbilshallen är att visa upp bilar från olika decennium, men det finns ett underliggande och kanske ännu viktigare motiv:
– Vi vill lyfta fram att samhället inte varit där vi är i dag när det gäller försörjning och utveckling om vi inte hade haft landsvägstransporterna, säger Anders Andersson och påpekar:
– Det började med havet och sedan järnvägen. Då var det bara bestämda punkter trafiken kunde gå emellan. Det fanns inte vatten eller järnväg överallt. Å andra sidan var det dåliga vägar. Det var inget riktigt vägnät i Sverige förrän på 1970-talet.
Men efterhand fick lastbilsbranschen större och större betydelse. Samhällsnyttan i dag är otvetydig. I veteranbilslasthallen symboliserar detta med en sopbil. Ställer man in sophämtningen i några dagar blir det dramatiskt ganska kvickt.
– Tanken är att besökarna ska reflektera lite och se hur det hänger ihop. Sedan går de in i de andra avdelningarna där de nya produkterna står. Då inser de den historiska kopplingen, inflikar Anders Andersson
Utställningen omfattar exemplar från lastbilens begynnelse till senare delen av förra århundrandet. Äldst är en Scania-Vabis från 1913.
– Post- och Telestyrelsen Kungliga, som det hette då, beställde 12 stycken. Den är byggd på ett personbilschassi, men har gått som transportfordon hela tiden, berättar Anders Andersson och förklarar att den över hundra år gamla bilen är med och markerar Scanias 125-årsjubileum. Även Scanias tungdragare står i fokus. Bland annat i form av en maffig pjäs från 1991 uppställd mitt i hallen.
Men även många andra märken finns självfallet representerade. Tidaholm, Volvo, International och Fargo är några exempel. Veteranlastbilshallen är verkligen en pärla.