Gå direkt till innehåll
Var femte planta drabbas av bladmögel

Nyhet -

Var femte planta drabbas av bladmögel

Inför en intresserad publik på Elmia Odla höll Alf Djurberg från Jordbruksverket ett kort seminarie om vädrets betydelse för bladmögelutvecklingen.

År 2014 har varit ett år då många odlare drabbats extra hårt.

– På en stor odling i Skåne var ungefär var femte planta drabbad av bladmögel. Tack vare de preparat som finns lyckades odlaren bli av med möglet då han preparerade plantorna var femte dag. Så det är bra att känna till att det trots allt finns medel som fungerar, säger Alf Djurberg.

Vad kommer då bladmöglet ifrån?
– Framförallt kommer det från knölar och oosporbildning i marken. För att förhindra detta är det bra om man har ett långt intervall mellan potatisodlingarna eftersom oosporerna överlever max tre år, menar Alf.

År 2008 gjordes en studie på potatismögel då man hittade cirka 500 genotyper i 850 isolat. I flera fält hittades inga genotyper och det fanns inga dominerande kloner.

Odlarna behöver bli bättre på att rapporetera in angrepp och samarbeta med varandra. Det finns möjlighet att registrera in bladmögel till närmsta större ort anonymt för den som vill. Uppdaterad information om bladmögelförekomst finns på www.euroblight.net

Med hjälp av dagens teknik går det att förutse tidiga angrepp med hjälp av väderdata. Dock är många av dem komplicerade system som kräver mycket uppgifter av odlaren men å andra sidan är de tillförlitliga och bra på att förutse prognoser. Två av systemen, Dacom och VIPS, är testade i praktik och fältförsök under de senaste fyra åren.
– Mitt råd är att du som användare inte bara ska förlita dig på informationen från beslutstödssystemet utan också utnyttja erfarenhet och sunt förnuft, avslutar Alf Djurberg.

Ämnen