Gå direkt till innehåll
Johan Hellsten intervjuades av Jonas Gallneby i Elmia Subcontractors digitala program. Riggen som kameramannen använder är, just det, en Easyrig.
Johan Hellsten intervjuades av Jonas Gallneby i Elmia Subcontractors digitala program. Riggen som kameramannen använder är, just det, en Easyrig.

Nyhet -

Världssuccé tack vare besöken på Elmia Subcontractor

Han började fundera mitt under handbolls-VM 1993. Ett år senare fanns det en idé. I dag kan kameramän världen över jobba längre utan att behöva slita ut kroppen. Uppfinning heter Easyrig och är framtagen tillsammans med två utställare på Elmia Subcontractor.

Vi backar tiden lite. I 30 år var Johan Hellsten kameraman på SVT i Umeå med program som exempelvis Plus, Go’ kväll och Sköna söndag på sitt cv. Han var även kameraman under VM i handboll 1993 och den turneringen blev faktiskt starten för Easyrig.

Den tunga kameran slet på hans kropp och värken stegrade i axlar, nacke och rygg. Så Johan Hellsten började att fundera, finns det inget bättre alternativ till att bära tunga kameror? Året efter – 1994 – hade han en färdig idé.

– Jag uppfann egentligen Easyrig till mig själv och började med att kolla runt på mässor. Tidigt kom jag i kontakt med Lesjöfors och när jag senare behövde en plastkåpa sprang jag på Prototal på Elmia Subcontractor, säger Johan Hellsten.

Enkelt förklarat är Easyrig en mobil kamerarigg som sitter fast på en ryggsäck. Kameran monteras på en lina längst fram på riggen och linan kan höjas och sänkas beroende på vad som ska filmas. Det är just den här vajern som gjorde att Lesjöfors kom in i bilden.

– Vi började med en gasfjäder till spolen som drar linan och därefter har vi använt likadana motorfjädrar som drar in kabeln på dammsugare. De båda producerar vi i Vällingby. Det finns också en rigg som går att vinkla och där använder vi en dragfjäder från fabriken i Herrljunga. Fjädern är synlig precis vid böjen, säger Erik Danell, säljchef för Gas & Stock Springs på Lesjöfors och fortsätter:

– Easyrig vill ha så steglös och friktionsfri konstruktion som möjligt och där är vi med och försöker lista ut den bästa funktionen. Jag började jobba med Easyrig runt 2000 och vi har alltid haft ett nära samarbete där vi ofta ringer eller mejlar varandra.

Det var också i början av 2000-talet som Johan Hellsten hittade Prototal på Elmia Subcontractor. Förutom plastkåpan har Prototal även hjälpt Easyrig med att ta fram ett magspänne.

– Det är utvecklat lokalt hos oss och är ritat av vår tidigare chef. Johan från Easyrig hade en idé som vi sedan löste åt honom. Det är precis så som vi vill jobba med våra kunder – från utvecklingsfasen hela vägen till produktion. I det här fallet började vi med att 3D-printa prototyper och därefter tog vi fram verktyg för formsprutning. På så sätt är produkterna till Easyrig ett drömscenario för oss, säger Ola Anteryd, Key Account Manager på Prototal.

Dragspännet är en viktig del av konstruktionen för att riggen ska sitta riktigt bra och ser ungefär ut som ett rejält bälte.

– När man filmar större produktioner med stora kameror belastar man axlarna och ryggen enormt mycket. Då fungerar Easyrig väldigt bra. Den sitter precis som en bra vandringsryggsäck och avlastar kroppen eftersom man bär den på höften, säger Kim Johansson, enhetschef för printavdelningen på Prototal och själv en entusiastisk filmare.

I dag finns Easyrig i 60 länder med 82 agenturer och anses vara något av en standard för mobila kamerariggar runt om i världen.

– När jag såg att idén höll var det dags att börja titta på designen, och när det gäller design ska man åka till Elmia Subcontractor för att få inspiration. Delar av personalen tog nattåget ned från Umeå för att vara med på Elmia över dagen. Vi var fulla av inspiration, säger han.

Trots den internationella succén står Johan Hellsten kvar på jorden i Umeå.

– Varje gång jag är på en broadcastingmässa kommer det fram någon och tackar mig för jag har förlängt deras karriär med tio år, eftersom de inte har ont i ryggen längre. Det är väldigt roligt, säger han och tillägger:

– Det är viktigt för mig att tillverka den i Sverige. Amerikanarna ville köpa företaget, men jag vill att dottern ska ta över jobbet…


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Johanna Bjurevik

Johanna Bjurevik

Mässansvarig På Väg 036-152224