Nyhet -
Utnyttja kunskapen från hela världen
Globaliseringen är ett faktum och det viktigaste är att veta hur vi ska dra nytta av den. Det sade Adam Whenman, Technical Director, på WSP Group India under torsdagens nyckelseminarium Nordic civil works in an international perspective.
– Jag ser det som en global ingenjörskunskap där vi tillsammans jobbar runt om i världen för kundens bästa.
Adam Whenman inledde seminariet med att säga att vi inte får vara rädda för begreppet offshoring. Enligt honom är det egentligen ingen skillnad på att lägga ut en entreprenad till ett företag från ett annat land, från att göra det till ett företag i grannstaden eller från närmaste region.
– Världens mest framgångsrika företag drar nytta av en global ingenjörskunskap och allt visar med tydlighet att den globala handeln kommer att öka.
– De företag som ännu inte har påbörjat resan är tio år efter övriga, sade han.
Seminariet avslutades med en panel bestående av ledande företrädare för beställare, konsulter och entreprenörer utifrån ett internationellt perspektiv. Erik Lööv, Trafikverkets projektchef för Projekt Hallandsås och moderator under seminariet riktade in sig på tre frågor – innebär globalisering lägre kostnader, blir förutsättningarna för hälsa och säkerhet sämre samt ökar innovationsgraden?
Harri Yli-Villamo, Vice President, VR Track Consulting i Finland, var den i panelen som svarade nej på frågan om kostnaderna. Men det var ett nej med förbehåll.
– Jag tycker inte att frågan är rätt ställd, vi pratar mycket om kostnader men i stället borde vi prata om kvalitet. Blir kvaliteten bättre är vi kanske villiga att betala mer, sade han.
När det gäller frågan om hälsa och säkerhet sade Mats Karlsson från Trafikverket att beställaren här har ett stort ansvar.
– Det finns många goda exempel runt om i världen där det ställs höga krav på hälsa och säkerhet. Det är upp till oss att ta med detta i kontrakten och följa upp hur det följs. Det kan finnas en risk för att nivån sänks, men det behöver inte vara så, sade han.
Innebär då globalisering att innovationsgraden ökar? Kanske inte direkt, men mötet mellan nya kulturer och människor gör att kunskapsutbytet ökar.
– Genom att arbeta med människor med olika erfarenheter får vi upp innovationsgraden. Vi har var för sig alltid en erfarenhet som den ena parten inte hade tidigare och det gäller att ta tillvara på all kunskap, sade Björn Östlund, Business Area Manager, Urban Planning, på ÅF Infrastructure.