Nyhet -
ReturTex vill återvinna dina gamla strumpor
– Idag återvinns endast 20 procent av den totala textilkonsumtionen i Sverige. Resten slängs i soporna, hamnar på tipp eller eldas upp. Det är enkelt att förstå att potentialen för ökad återvinning av textilfibern är stor, säger Klaus Rosinski, operativ chef på nystartade ReturTex.
Av tradition samlar vi i Sverige in textil för återanvändning – till second handförsäljning eller bistånd.
– Men vi har inte system och traditionen för att samla in textil för återvinning. Av de 20 procent som samlas in idag kanske 5-10 procent håller kvalitet för försäljning och bistånd. I verkligen är det alltså så mycket som 90-95 procent av den totala konsumtionen av textiler som inte har någon vettig återvinningskanal idag. Det vill vi ändra på, säger Klaus Rosinski.
Avstamp för satsning
Företaget planerar att starta sin verksamhet i Sverige under första kvartalet 2015.
– Elmia Avfall & Återvinning är ett bra avstamp för vår satsning. Vi möter här kommuner, avfallsbolag och andra aktörer som kan vara intresserade av våra rutiner för sortering och återvinning av textilfibern.
I Tyskland återvinns så mycket som 70 procent av textilkonsumtionen. Vad krävs för att vi ska nå dessa nivåer?
– I Sverige vill allmänheten göra en insats och är generellt duktiga på att återvinna. Om vi bara vet hur vi ska göra. Idag är vi för textilåtervinning mer eller mindre hänvisade till second hand-insamlingar. Kläder som har någorlunda kvalitet. I det här nya sorteringssystemet som vi vill lansera ska du även kunna återvinna dina gamla strumpor, sängkläder, gardiner – ja, alla textilier.
Komplement – inte konkurrent
Klaus tror därför att det till stor del handlar om en informationsfråga.
– Gör återvinningen enkel. Ingen försortering. Oavsett kvalitet – lägg all textil i behållaren. Sorteringen gör vi. Då tror jag vi är en bra bit på väg mot höjda återvinningsnivåer för textilfibern.
Och han avslutar med att betona:
– Vi ska inte ses som konkurrent till nuvarande återvinningssystem. Tvärtom. Vi vill skapa ett komplement som gör att vi ökar återvinningen totalt sätt och sätter textilfibern i fokus. Efterfrågan från återvinningsindustrin finns!