Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Rent vatten är inte alltid det bästa

– Vårt dricksvatten har blivit ett glömt kapitel och vi har heller inga regler om vad det bör innehålla av våra viktiga mineraler, som till exempel kalcium och magnesium. Folk köper filter hejvilt utan att ha en aning om vad de tar bort och inte, eller varför. Inte ens tillverkarna av filter vet vad de sysslar med, hävdar Ingegerd Rosborg.

Hon är forskare på avdelningen för mark- och vattenteknik på KTH, har forskat på vatten i över 40 år och är ensam på sitt område. Ingegerd Rosborg har även skrivit en bok om dricksvatten, ”Drinking water minerales and mineral balance”, där hon bland annat tar upp de problem som brist på mineraler eller obalans mellan dem i kroppen kan leda till.

– Man pratar om att vattnet ska vara ”rent”, men vet inte vad det betyder. Rent vatten har vi aldrig druckit, inte regnvatten heller. Men i dag är det högsta mode att dricka omvänd osmos eller att tillsätta olika ämnen i avsaltat vatten, som man då tror ska vara bra. Sanningen är att det i stället kan medföra hälsorisker, säger Ingegerd Rosborg.

Uttorkning och mineralbrist

”Rent vatten” rinner liksom förbi cellerna, har inget att ha osmos, utbyte med cellerna med, och leverera till dem. Därmed riskeras i stället brist på de viktiga ämnen som kroppen får genom vanligt vatten. Kalcium behövs för skelett, tänder och hjärta, men skyddar också mot flera giftiga ämnen, som till exempel uran, som kan förekomma i dricksvatten. Obalans mellan kalcium och magnesium i vatten kan också ge kroppen felaktig balans och hälsoproblem, och total avsaknad av mineraler kan dränera kroppen på mineraler.

– Myndigheterna har ingen kunskap i dag. Det räcker att någon ringer och klagar på kalkutfällningar så kan kommuner starta avhärdningsprocesser, som ofta tar bort nästan allt kalcium. Men man måste ju tänka längre än så, säger Ingegerd Rosborg.

Världshälsoorganisationen WHO har i dag bara riktlinjer för övre gränsvärden, men det borde även finnas riktlinjer för miniminivåer, menar Ingegerd Rosborg.

– Man bortser ofta från vatten som bärare av viktiga mineraler. En reglering av dricksvatten från WHO om nödvändiga mineraler, först och främst kalcium, magnesium, bikarbonat och sulfat, skulle kunna förbättra hälsoläget framför allt för dem som ligger i underkant i mineralintag, känsliga individer som spädbarn, sjuka och äldre, säger Ingegerd Rosborg.

Högaktuellt dricksvatten

Sverige har ord om sig att vara ett av de bästa länderna på dricksvatten. Men det är lite av en myt, menar Ingegerd Rosborg.

– Troligen är det grundat på att vårt hittills kalla klimat gör vattnet fritt från mikroorganismer, framför allt bakterier. Men det säger inget om hur vattnet ser ut när gäller mineraler, säger Ingegerd Rosborg.

Hotet om sinande vattenresurser gör ämnet dricksvatten högaktuellt och Ingegerd Rosborg ser Elmia NordDrill som en perfekt plats att prata om den uppborrade naturresursen på ett viktigt vetenskapligt plan.

– Jag tror ju också att intresset för vårt dricksvatten kommer, jag ger mig inte och sprida kunskap är enda sättet att väcka intresset. Vatten är vårt viktigaste livsmedel och folk kräver till slut kunskap. Du vill ju inte dricka vatten som för ut viktiga ämnen från din kropp, säger Ingegerd Rosborg.

Seminariet "Hur mår vi om vi dricker "rent vatten" d.v.s. vatten utan innehåll?" med Ingegerd Rosborg, forskare vid Avdelningen för mark- och vattenteknik, KTH, hålls fredagen den 12 maj kl. 14.00-14.45 på Scenen, Hall A.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier