Nyhet -
PlasTactic: Cellulosa i framtidens plastmaterial
Allt talar för att framtidens polymerer tillverkas av naturliga råvaror som sockerrör, majs och trä.
– Det finns en tydlig materialtrend där man försöker få naturen att bete sig som plast, och här är Sverige ett föregångsland, säger Björn Florman, grundare av Materialbiblioteket.
Problemen med plaster tillverkade av olja är i huvudsak två: oljan håller på att ta slut och de leder till överskott av koldioxid. Därför pågår flera forskningsprojekt för att försöka hitta alternativa råvaror till polymerer.
– Nog tror jag att det kommer att tillverkas plaster av olja både under vår och våra barns livslängd. Men de kommer succesivt att bli dyrare eftersom olja kommer att sina, siar Björn Florman.
Under Elmia Polymer och utställningen PlasTactic visas innovativa material upp. Här kommer bland annat företaget Cellutech visa och berätta om material där råvaran utgörs av cellulosa.
– Det finns flera fördelar med detta. Dels är skogen en förnybar råvara och som vi i Sverige har väldigt gott om. Dels tillåter cellulosan att material kan göras lätta – samtidigt som de är starka, berättar Paula Martirez, forskningsingenjör på Cellutech.
Går det att ersätta polymerer av olja rakt av?
– Nej, cellulosa i sig är inte formbart, men man kan göra modifieringar på cellulosa-kedjorna så att det blir mer lättbearbetat. Och det är bland annat där vi jobbar – vi förändrar deras egenskaper, beroende på vilka krav som ställs på applikationen.
Vilka användningsområden är det som ni främst tänker att cellulosa-polymerer kan komma in?
– Det kan till exempel vara kompositer eller förpackningar, eller någon nischad produkt som vi inte känner till ännu.
Vilka reaktioner möter ni från industrin?
– De är jättepositiva när vi visar upp våra material, och vi får genast frågor om vad det kostar och hur mycket vi kan producera. Idag jobbar vi i labb-skala och har ingen stor produktion, så vi undersöker hur vi ska kunna skala upp produktionen och till vilket pris.