Gå direkt till innehåll
Bildtext: Vilhelm Andersson, i mitten, redogör för kommitténs arbete. Till höger om honom står Mårten Johansson, från Sveriges Åkeriföretag, och till vänster har han Rolf Ågren, Gävle Fjärrfrakt, samt Rickard Ferm från Fermgruppen.
Bildtext: Vilhelm Andersson, i mitten, redogör för kommitténs arbete. Till höger om honom står Mårten Johansson, från Sveriges Åkeriföretag, och till vänster har han Rolf Ågren, Gävle Fjärrfrakt, samt Rickard Ferm från Fermgruppen.

Nyhet -

Oroade åkare debatterade kilometerskatt

Den 9 december ska vägslitagekommittén redovisa sitt uppdrag till regeringen. Kommitténs ordförande, Vilhelm Andersson, deltog i debatten ”Vinnare eller förlorare på kilometerskatten” som arrangerades på Elmia Lastbil under onsdagen. Och det var oroade åkare som han mötte på scenen.
– Vi kan tvingas stänga vårt åkeri eftersom våra kunder inte blir konkurrenskraftiga, sade Trygve Bengtson från Trygve Bengtsons Åkeri AB.

Det var i maj förra året som regeringen tillsatte en utredning med rättschefen Vilhelm Andersson som ordförande. Uppdraget är att ta fram ett förslag till teknisk lösning och nödvändiga förfaranderegler för en vägslitageskatt. Även utformning och omfattning av skatteuttaget samt konsekvensanalyser ingår i direktiven.
– Vi lämnar ett förslag och försöker där förklara konsekvenserna. Sedan är det upp till övre vederbörande att göra en bedömning, sade Vilhelm Andersson under debatten.

Redan nu har kommittén släppt vissa delar av sin utredning. Bland annat ska enskilda vägar undantas från skatten, inrapporteringen ska vara enkel och det ska finnas kameraövervakning längs vägarna.

Några summor ville däremot Vilhelm Andersson inte nämna och han förnekade snabbt ryktet om 26 kronor per mil.
– Det ligger ingen sanning i det eftersom vi inte själva har bestämt oss, sade han.

Rolf Ågren från Gävle Fjärrfrakt har 18 lastbilar i åkeriet och när han har räknat på 26 kronor per mil hamnar det på nästan 7 miljoner kronor i ökade kostnader.
– För att kunna kompensera kostnaden per kilometer måste vi höja taxan med 17 procent, sade han.

Moderator: Blir inte konkurrensen med utländska åkare jämnare med en kilometerskatt?
– Nej, det blir i stället åt andra hållet, vi kommer att tappa ännu mer än i dag. Det vi kan konkurrera med är att vi är framme på utsatt klockslag. Med det här förslaget orkar inte vi och jag tror inte att många andra åkerier gör det heller.

Med en kilometerskatt, anser regeringen, kan den tunga trafiken i större grad bära de kostnader den orsakar på samhällsekonomin, så som vägslitage och föroreningar. Ett påstående som Mårten Johansson, teknikchef på Sveriges Åkeriföretag, inte håller med om. I stället vill han se att politikerna ser över det totala skatteuttaget i stället för att stirra sig blinda på kilometerskatten.
– Kilometerskatten löser nog inte de stora viktiga frågorna och kommer heller inte att flytta över transporter till andra trafikslag. Vi måste jobba med miljöfrågor på andra sätt, sade han under debatten.

Ämnen

Kategorier