Nyhet -
Miljön talar för urbanisering
Urbaniseringen är inte till nackdel för miljön.
– Tvärtom, förtätning kan vara ett sätt att lösa miljöproblem, förklarade Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket i samband med invigningen av tre mässor om ett hållbart samhälle på Elmia i Jönköping.
Synpunkten är kontroversiell i ett Sverige med växande skillnader mellan stad och land, mellan små och stora städer. Men det är inte så Maria Ågren ser på saken.
– Staden har miljömässiga fördelar. Men samtidigt så måste man anpassa insatserna efter förutsättningarna, säger hon.
Men staden har oförtjänst dåligt miljörykte. Med gemensamma system för t ex vatten och avlopp går det att både höja kvalitet och minska miljöbelastningen. Som exempel svarar enskilda avlopp på landsbygden för en tredjedel av utsläppen i Östersjön. Utsläppen från 700 000 enskilda avlopp i Östersjön är lika stora som alla kommunala reningsverk tillsammans.
– 150 000 enskilda avlopp är så bristfälliga att de kan betraktas som olagliga, säger Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten som också medverkade vid invigningen.
Enligt honom måste den kommunala tillsynen öka och kraven skärpas. Vilket kommer att leda till protester från landsbygden. Det kostar stora pengar för den enskilde att rätta till problemen.
– Det är ingen skillnad mot städerna, där man betalar höga anslutningsavgifter till vatten och avlopp, säger Björn Risinger.
En annan aspekt av problemet är att enskilda avlopp oftast går i par med egen brunn. Innan det dåligt renade avloppet hamnar i Östersjön, påverkas det egna dricksvattnet. Vilket alla gånger inte är så bra heller.
Diskussioner är att vänta. Men helt klart är att städerna har bättre förutsättningar att lösa miljöproblemen.
VA-mässan, Elmia Avfall & Återvinning och Fjärrvärmemässan bildar tillsammans en stor och viktig mötesplats för kommunal infrastruktur, industri och hållbar samhällsbyggnad.