Nyhet -
Landsbygdsministern beredd att satsa för bättre lönsamhet
Den nya regeringen målar upp en ljus vision för lantbruket och skogsbruket. Samtidigt är lönsamheten dåligt i många lantbruksföretag. Hur ska de överleva fram till att visionerna är verklighet?
– Vi är medvetna om problemet och är beredda att göra insatser, svarar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
På torsdagen presenterade han landsbygdsdelen av budgeten för 2015 på mässan Elmia Lantbruk Maskin & Fält. Först inför en månghövdad publik på mässan, därefter på en presskonferens.
Ministerns ankomst diskuterades vid en paneldebatt när mässan invigdes dagen innan. Undertonen i diskussionen var näringens dåliga lönsamhet. Alla vi lantbruket väl, men överlever näringen de akuta problemen? Och vad tänker regeringen göra?
När ministern fick frågan vid sitt besök svarade han så här:
– Vi är väl medvetna om problemet, särskilt läget för mjölkproduktionen. Läget beror på den globala situationen och den kan vi inte göra mycket åt. Däremot är vi beredda att gå in med t ex marknadsstöd för att öka efterfrågan på svensk mjölk.
Sven-Erik Bucht lovar även att prioritera landsbygdsprogrammet, så att utbetalningarna kommer igång. I budgeten avsätts medel för att får fart på beslut och utbetalningar för den nya programperioden.
I sin presentation av budgeten fokuserade han sig på att beskriva landsbygdens som en helhet, där alla krafter måste samverka för att skapa balans mellan stad och land. Det går inte att bedriva jordbruk utan bra vägar, fungerande bredband och mobiltelefoni eller en livsmedelsbutik på rimligt avstånd. Det måste gå att bo på landet annars blir allt annat omöjligt.
I sitt tal hade han några konkreta löften. 400 miljoner kronor satsas på landsbygdsprogrammet och det blir även en satsning på förbättrad service, där lanthandlare får stöd för att utvecklas till servicepunkter med livsmedel, drivmedel, postutlämning och så vidare.
Men vad Sven-Erik Bucht lade tyngden på, var det långsiktiga arbetet för att stärka landsbygden. En parlamentarisk utredning ska tillsättas för att skapa enighet och en stabil grund för framtiden. Utredningen ska börja arbeta 2015. Vidare ska en nationell livsmedelsstrategi utvecklas för att göra Sverige mer självförsörjande och skapa fler jobb.
– Sverige har lägst självförsörjningsgrad i hela Europa. Vi importerar hälften av det vi äter och Sverige har 600 000 hektar åkermark som inte brukas. Det är inte hållbart på sikt, särskilt inte med tanke på klimatförändringen, förklarade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.