Gå direkt till innehåll
Tom Schulz Radonja och Johanna Donker, båda affärsutvecklare på Almi, hjälper dig att komma i gång med ditt hållbarhetsarbete redan vid ett första besök i montern.
Tom Schulz Radonja och Johanna Donker, båda affärsutvecklare på Almi, hjälper dig att komma i gång med ditt hållbarhetsarbete redan vid ett första besök i montern.

Nyhet -

Hitta nya hållbara möjligheter på Sustainability Arena

Fundera. Agera. Och producera – hållbart. På Sustainability Arena öppnar sig helt nya dörrar för dig som vill ta nästa steg i ditt hållbarhetsarbete. Här inspireras du av andra företag och får precis den hjälp som ditt företag är i behov av. Allt för att du ska kunna komma vidare på din hållbarhetsresa.

Den gröna omställningen är redan här. Termer som hållbar produktion, cirkulära material och miljöpåverkan är vardag både för tillverkningsindustrin och samhället i stort. Men hur ska just ditt företag ta nästa steg på hållbarhetsresan? Eller komma i gång överhuvudtaget?

Svaren får du på arenans Sustainability Walks där du träffar utställare som redan i dag har kommit en bra bit på sin hållbarhetsresa och som kan inspirera dig att hitta nya affärsmöjligheter och utvecklingsområden kring hållbarhet. Ett av företagen som du möter under vandringen är Polykemi som berättar mer om plastens roll i den gröna omställningen.

– Plasten har definitivt en roll i den gröna omställningen eftersom det är bättre att tillverka cirkulära material av fossila råvaror än att använda det som bränsle. Plasten kan göra avsevärda viktbesparingar, kostnadsbesparingar och kilmatbesparingar och polymera material har oftast lägre miljöpåverkan än många metaller. Sedan ska man göra rätt val inom plastgruppen och använda det material som produkten kräver, vilket till exempel kan vara att använda återvunnet material, säger Gustav Hugoson, säljare på Polykemi.

Elmia Subcontractor_SustainabilityArena_Polykemi.jpg

”Sustainability Walks är bra för de som vill veta mer om vad industrin gör kring hållbarhet”, säger Gustav Hugoson, säljare på Polykemi.

Konkreta tips på Sustainability Walks

Polykemi är ett tydligt exempel på att hållbarhetsarbetet inte står still inom tillverkningsindustrin. Gustav Hugoson säger att branschen inte väntar på några nya lagkrav, nej, branschen agerar i stället och ställer i många fall betydligt högre krav än är politikerna.

Det är till och med så att hållbarhet kanske alltid har varit en viktig del inom tillverkningsindustrin. Det säger Jens Petersson, koncernchef för GLS Industries, som pekar på att det tidigare bara inte fanns något ord för det. Under Sustainability Walks berättar han mer om vad hållbarhet är för GLS Industries och hur företaget implementerar detta i sitt dagliga arbete.

– Vi vill inspirera de som går vandringarna och få fler företag att få upp ögonen för hållbarhet. Under vandringarna ger vi konkreta tips utifrån hur vi arbetar, och har arbetat, på GLS Industries. Ett exempel som jag lyfter är att se vikten av hållbarhet även i det dagliga arbetet och att verkligen genomföra det som man går och tänker på. Det behöver inte vara något stort projekt, utan kan handla om de små detaljerna som sedan förmedlas ut till hela organisationen, säger han.

Elmia Subcontractor_SustainabilityArena_GLS.jpg

GLS Industries är ett av företagen som är med i Sustainability Walks. Under vandringen berättar koncernchefen Jens Peterson mer om hur GLS Industries jobbar med hållbarhet i det dagliga arbetet.

Hållbarhet med koppling till affärer

På Sustainability Arena möter du de organisationer som kan ge dig precis den knuff som du behöver för att kunna ta de första stegen på din hållbarhetsresa. Hos Almi, som är samarbetspartner till arenan, är det verkligen pang på direkt för att du ska kunna komma i gång så snabbt som möjligt.

– Vi hjälper företagen med att sätta i gång sitt hållbarhetsarbete på ett strukturerat sätt och förvandlar det ganska luddiga begreppet hållbarhet till något konkret för dem. Vi vill få företagen att börja agera här och nu, säger Tom Schulz Radonja, affärsutvecklare på Almi.

Få i gång en tankeprocess, se var behoven finns och fokusera på ett steg i taget. Bara några av de saker som Almi kan hjälpa till med under ett besök på Sustainability Arena.

– Många gånger handlar det om att konkretisera företagens hållbarhetsarbete och hjälpa dem få fram en egen definition av hållbarhet. Vi gör det enklare för dem att jobba strategiskt, att sätta mål och att följa upp målen. För oss är det viktigt att allting är anpassat efter varje enskilt företag så att de både känner och förstår kopplingen till deras affärer, säger Johanna Donker, affärsutvecklare på Almi.

Sveriges främsta rådgivare

Sustainability Arena handlar om att inspirera och guida företag vidare på sin hållbarhetsresa. På hållbarhetsscenen kan du lyssna på spännande föreläsningar och bland de utställande organisationerna hittar du exempelvis Omställningslyftet, ett nationellt initiativ med 35 partners med syftet att underlätta en affärsdriven klimatomställning för små och medelstora företag.

Elmia Subcontractor_SustainabilityArena_Omställningsfonden.jpg

Zandra König från Södertälje Science Park var en av besökarna hos Per Harrie, affärsutvecklare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i Omställningslyftets monter på Sustainability Arena.

– Hos oss får du hjälp av Sveriges främsta expertis inom omställningsfrågor. Du kan faktiskt komma i gång med processen redan i dag genom att anmäla dig i montern. Det är ett fantastiskt paket med rådgivning och coachning som är helt gratis – en väldigt bra start, säger Per Harrie, affärsutvecklare på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är ett av sju projektpartners i Omställningslyftet.

De övriga är Tillväxtverket, RISE, SISP, Energikontoren Sverige, IUC och SuPr.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Framtidens industri formas på Elmia Subcontractor. Här diskuterades de stora frågorna och de absolut hetaste ämnena för tillverkningsindustrin.

Årets Elmia Subcontractor vände utmaningar till hållbara möjligheter

Hållbarhet, energieffektivisering och ökad konkurrenskraft genom samverkan. Elmia Subcontractor lyfte industrins allra viktigaste utmaningar i en tid när världen runtomkring oss skakar. Allt för att vi tillsammans ska kunna hitta de rätta lösningarna för framtiden och stärka konkurrenskraften för svensk tillverkningsindustri.