Gå direkt till innehåll
Hållbarhetsstipendium till bränslesnåla grönsaksodlare

Nyhet -

Hållbarhetsstipendium till bränslesnåla grönsaksodlare

Karin och Johnny Nilsson från Ingelstorp på Österlen belönades med årets Hållbarhetsstipedium på mässan Elmia Lantbruk Maskin & Fält i Jönköping.

Stipendiet är på 100 000 kronor och så här tänker segrarna hur pengarna ska användas.

– Vi ska testa nya grönsaker och bär för att minska importen.

Bakom stipendiet står McDonald´s och LRF. Syftet är att öka andelen svenska råvaror på McDonalds restauranger, på ett hållbart sätt med schyssta villkor för leverantörerna.

– Hållbarhet handlar om ekonomi, etik och miljö, förklarar Patrik Holm-Tisner, inköps- och kvalitetsansvarig på McDonalds.

Många hade ansökt om stipendiet och till Elmia kom tre mycket kvalificerade finalister. Förutom det segrande paret från Österlen var det Christer Nordqvist på Magda säteri och Energifabriken, tre gårdar i Östergötland med fossilfri livsmedelsproduktion.

Energifabriken har minskat sina utsläpp av koldioxid med 430 ton om året och använder genomgående förnybara bränslen i sin verksamhet. Christer Nordqvist föder upp nötboskap av den gamla typen nötkulla. Resultatet är hög kvalitet med låg miljöpåverkan. Båda fick andrapris om 10 000 kronor vardera.

Segrarna odlar grönsaker och bär. Genom ett mycket konsekvent arbete har växlat över till 97 procent förnybara bränslen.

– Idag förbrukar vi bara en fjärdedel så mycket energi som när vi startade, berättade Johnny Nilsson.

Men hur kommer det sig att LRF samarbetar med McDonalds, en kedja som fått mycket kritik genom åren. Om kritiken varit motiverad, kan diskuteras, men den finns där.

– McDonalds är Sveriges största köpare av svenskt nötkött och serverar varje dag 430 000 måltider. Vill vi ha ett hållbart och svenskt jordbruk så är McDonalds en viktig samarbetspartner, svarar LRF:s ordförande Helena Jonsson.


Ämnen

Kategorier