Nyhet -
Erfarenheter kring solenergi
Under onsdagseftermiddagen var temat på Bofastscenen solenergi. Programpunkten inleddes med en inspirationsföreläsning av Lars Andrén med fokus på solvärme och fortsatte sedan med en paneldiskussion kring solel och utmaningarna som denna teknik innebär.
– Vi har 50 % elproduktion från förnybar energi i Sverige. Vi har redan uppnått våra energimål. Men el kommer bli en intressant exportvara tror jag, och man måste därför se alla möjligheter inte minst med sol, sa Lars Andrén, företagare, författare och föreläsare.
Torbjörn Lundgren från det kommunala bostadsbolaget Vätterhem betonade att fastighetsägare som vill bygga solceller måste ha detta med i planeringen från början.
– Man måste planera och involvera byggare, arkitekter och elektriker tidigt. Byggindustrin är inte riktigt där ännu, när det gäller att tänka hela kedjan från början, sa Torbjörn Lundgren.
En övergångsfas
Johan Öhnell deltog i diskussionen som representant för Solkompaniet, ett företag som sysslar med konsulttjänster och installationer.
– Utvecklingen går framåt. Ett nytt regelverk kring kundägd solelproduktion ska beslutas under hösten som ger tydliga regler för mindre och mellanstora fastighetsägare. När fler får kännedom om detta kommer de känna sig trygga med att producera el, förutspådde Johan Öhnell.
Han menade också att det idag finns en osäkerhet hos elbolagen, både i Sverige och Europa, om den nya tekniken är bra eller dålig för dem.
– Vi har ett väldigt bra elnät i Sverige. Elnätsägare behöver inte vara oroliga för att kunderna inom en närstående framtid ska koppla bort sig. Detta är också en övergångsfas, menade Johan Öhnell.
Snyggt med solceller
På scen visades också ett exempel på en byggnad från Uppsala som inte haft någon högre kostnad för att bygga fasaden med solceller jämfört med att bygga den i glas, trots att solcellsfasaden nu kommer ge solenergi i 30 år.
– Har vi fått över arkitekterna om tio år, då kanske solceller även kan anses snyggt och då kommer vi långt, sa Torbjörn Lundgren.
– Det finns enorma möjligheter för framtiden, kanske kommer solceller att kunna läggas i asfaltsmaterial till exempel, föreslog Lars Andrén.