Nyhet -
En myndighet som vill vara aktiv på fältet
Mötesplatsen för det hållbara samhället på Elmia i Jönköping gästades under tisdagen bland andra av Havs- och Vattenmyndigheten (HaV). Under invigningen passade man på att belysa de många utmaningar som behöver synas, diskuteras och lösas.
Jakob Granit är nytillträdd generaldirektör för Sveriges havs- och vattenmyndighet. Han har arbetat i 25 år med utveckling och förvaltning av internationella vattenresurser. Senast som vice chef för Stockholm Environment Institute (SEI). Under tisdagen gästade han VA-mässan på mötesplatsen för det hållbara samhället.
– Vi jobbar i ett väldigt komplext system med många globala utmaningsfrågor. Tittar man globalt ser man att två miljarder människor saknar tillgång till tjänligt dricksvatten och en miljard människor till god sanitet. Det visar hur viktigt det här är. Inte minst på energisidan där ytterligare en miljard människor inte har tillgång till god energi, konstaterar Jakob Granit och framhåller i nästa andetag:
– De globala trenderna, som vi tycker är viktiga och som vi fokuserar på under de här mässorna, det är systemtänkandet kring vatten som resurs, energifrågan och hanteringen av avfallet. Hur kan vi tänka smartare? Hur kan vi hitta innovationer som är bra för Sverige, för att lösa de utmaningar vi har, och som också är bra internationellt?
– Vi på Havs- och Vattenmyndigheten vill vara med i den här utvecklingen och stödja detta tänket. Därför är det extremt viktigt för oss att vara närvarande på den här typen av mässor och förmedla problematiken vi ser och hur vi kan bidra i stödet i egenskap av myndighet.
Havs- och Vattenmyndigheten tar likaså tillfället i akt under mässdagarna att vidarebefordra konkreta budskap som gäller Sverige.
– Vi har utmaningar att skydda våra vattenförekomster och anläggningar. Vi pekade så sent som i förra veckan ut 28 anläggningar för vattenförsörjning som riksintressen. Det är också en ny trend, att visa på vikten att skydda våra egna vattenresurser och uppnå god ekologisk status i våra vattendrag. Enligt EU ligger vi faktiskt efter i det fallet. Vi måste göra mycket mer på det här området, menar Jakob Granit.