Nyhet -
Cykelolyckor i fokus
Var tredje trafikant som hamnar på sjukhus är en cyklist. Några av dem skadas vid vägarbeten, och många gånger handlar orsaken om saker som missats när det gäller hänsyn till de oskyddade trafikanterna.
– Det kan vara ojämnheter, halka, smuts eller kanske byggmaterial och utrustning som råkar ligga framme. Det kan också handla om skyltar med för höga kanter eller olämpligt utformade staket, som en cyklist till exempel råkar fastna med styret i, säger Anna Niska, forskare vid VTI.
Anna Niska har arbetat med cykelfrågor i snart 20 år och fick förra året Trafikpriset för sin forskning och sina insatser för att förbättra miljön och säkerheten för cyklister och få fler att cykla. Hon har publicerat en forskningsrapport om cyklisters singelolyckor, och tillsammans med Jones Karlström från Stockholms stad talar hon om säkerhet och framkomlighet för cyklister på ett seminarium under mässan På Väg.
Jones Karlström är projektledare på Trafikkontoret i Stockholm och också engagerad i frågor som rör de oskyddade trafikanterna, en fråga som är mycket aktuell till exempel i ombyggnaden av Slussen i Stockholm.
De två lyfter fram att varje aktör behöver göra sin del både när det gäller framkomlighetsperspektivet och val av anpassad utrustning.
– Det som är tillräckligt att göra för biltrafiken är inte tillräckligt för cykeltrafiken när man ska informera, leda om eller spärra av. Många kommuner har i sina beskrivningar att man ska ta ”särskild hänsyn till de oskyddade trafikanterna”, men sedan står det inget mer. Man måste även tala om hur man gör rent praktiskt, och där behöver det ställas krav. Grundproblemet är att cyklisterna är mycket mer känsliga för ojämnheter och skarpa kanter, och det behöver man belysa, säger Anna Niska.
På seminariet tas även upp nya metoder och produkter som provas i samarbete med branschen och flera av landets kommuner, samt krocktester med cyklar.
– Det är en metod man skulle kunna arbeta vidare med och se hur man ska dimensionera avspärrningsutrustning, material, höjder på avspärrningar med mera, säger Anna Niska.
FOTO: Lasse Hejdenberg för VTI.
Seminariet hålls den 7 mars kl.11.00 på Elmia i Jönköping, på den nya mässan På Väg.
Se hela seminarieprogrammet här:
https://www.elmia.se/pavag/For-besokare/seminarieprogram/