Gå direkt till innehåll
Var finns Sveriges mest inspirerande park?

Pressmeddelande -

Var finns Sveriges mest inspirerande park?

Arbetar du med Sveriges vackraste och mest inspirerande park? I så fall är det dags att plocka fram kameran och anmäla din park till tävlingen Elmia Park Inspira 2015, som avgörs på Elmia Park 22-24 september.

Elmia Park, Sveriges största branschmässa för alla som anlägger, renovera och vårdar grönytor och utemiljöer, bjuder återigen in till Elmia Park Inspira 2015. Tävlingens syfte är att lyfta fram våra vackra svenska parker och riktar sig till områdena kyrkogård respektive offentlig park, där man kan tävla i två kategorier: etablerade parker och nyetablerade/ombyggda parker.

– De offentliga parkerna spelar en viktig roll för att skapa en attraktiv miljö för alla som bor och arbetar i en stad. De är en arena för möten, samvaro, inspiration och rekreation. Vi vill visa upp de många goda och fina exempel som finns runt om i landet, säger Maria Lindsäth, mässansvarig för Elmia Park och ordförande för juryn för Elmia Park Inspira.

Rofyllda kulturarv

Även kyrkogårdarna är viktiga som städernas gröna rum. Kyrkogårdar är offentliga parkrum som präglas av stillhet och kontemplation, platser som är betydelsefulla inte bara som den sista vilan utan också för alla levande. Kyrkogårdar är också ett viktigt kulturarv, tillgängliga för alla.

Vinnarna av priset Elmia Park Inspira 2013 var Höganäs Kyrkogård, Laholms Stadspark och Ronneby Brunnspark.

Genom att delta i Elmia Park Inspira ger du ”din park” en unik möjlighet till marknadsföring och uppmärksamhet. Bidragen ska vara inlämnade senast den 24 juni 2015. Juryn utser sedan de nominerade parkerna, som offentliggörs i augusti.

Skötsel och hantering

Juryn tittar i sin bedömning av bidragen bland annat på planeringen av parken, tillgänglighet, design och arkitektur. Samspelet mellan olika delar för avskildhet och öppenhet är en annan faktor som vägs in.

– Men även skötseln och hanteringen av parken är viktigt och har betydelse för upplevelsen, hur man har arbetat med samspelet mellan olika planteringar och promenadvägar för att få en inspirerande helhet som ger besökarna det där lilla extra, säger Maria Lindsäth, mässansvarig för Elmia Park och juryordförande för Elmia Park Inspira.

Det är sedan allmänheten som har avgörandet i sin hand. Röstningen börjar på webben en månad innan mässan och de nominerade bidragen visas också i en inspirerande bildutställning på Elmia Park 22-24 september. Fram till mässans sista dag kan besökarna rösta på sin favorit, och sedan offentliggörs vinnarna inför publik. Då får de också ta emot det diplom som får följa med hem till deras park.

Läs mer om Elmia Park Inspira och reglerna för att delta på www.elmia.se/park/inspira

För mer information kontakta Maria Lindsäth, mässansvarig för Elmia Park och juryordförande för Elmia Park Inspira, tel: 036-15 22 28

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster. Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch. Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld!