Gå direkt till innehåll
Skogsmässan har öppnat och en fantastisk första dag.

Pressmeddelande -

Skogsmässan har öppnat och en fantastisk första dag.

I dag öppnade portarna för Elmia Wood 2022 i Bratteborg söder om Jönköping. Det blev en fantastisk start med många besökare. På plats fanns Anna-Caren Sätherberg landsbygdsministern för att inviga skogsmässan.
– Skogens betydelse för ekonomi, jobb, klimat, rekreation går inte att underskatta. Därför är ett sådant här forum där vi får samlas och diskutera skogens framtid så viktig. Det är en ära att förklara Elmia Wood 2022 öppnat!
Med de orden hälsade Sveriges landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg besökarna välkomna till skogarna i Bratteborg utanför Jönköping.

Först in i den långa kön av förväntansfulla besökare var Gunilla och Lennart Gustavsson från Kisa.
– Det är den bästa semestern man kan tänka sig att besöka Elmia Wood, säger Gunilla.
– Vi är skogsägare och framförallt intresserade av nyheter för det småskaliga skogsbruket, berättar Lennart.

I kön träffar vi också på skogsägarna Henrik Mörelius, Jörgen Holmqvist och Kennet Karlsson från Växjö som också tar sikte på nyheter för den sjävverksamma skogsägaren.
– Det är alltid roligt att se nyheter och följa utvecklingen. Klimat och miljöfrågorna har ju aktualiserats så det tror jag kommer att prägla mässan, säger Henrik Mörelius.
– Sågar och handredskap är extra intressant, säger Jörgen Holmqvist.

Axel Sparre, Kjell Wennerbo och Thomas Andersson jobbar för Rimforsa Skog och är rutinerade besökare på mässan:
– Det är mycket vi är intresserade av. Vi brukar alltid komma hit. Företaget är på väg att investera så vi ska kolla av lite olika modeller av flistuggar. Men även sågar och utrustning för manuellt skogsbruk, säger Axel Sparre.
– Plantor är också intressant. Sedan är jag lite nyfiken på Innovation Loop som jag har sett lite förhandsinformation om, säger Thomas Andersson.

Många nyheter på skogsmässan

En maskin som första gången visas upp i riktig demo på en mässa är Dipperfox stubbfräs. Det kraftfulla aggregatet beskrivs som multikompatibelt med fästen för olika typer av maskiner.
– Kan användas på din grävmaskin, traktorgrävare eller skördare. Fullt hydrauliskt opererande utan krånglande elektronik och du monterar den enkelt på skoparmen, berättar Magnus Johnsson.
Aggregatets patenterade växellåda justerar automatiskt hastighet och effekt beroende på motståndskraften i stubben, jorden eller rötterna.
– Den drivs med låg rotationshastighet. Det gör vår stubbfräs säker samtidigt som den är otroligt effektiv. Det krävs ingen stor säkerhetszon, bladen roterar så långsamt att allt flis hamnar precis vid fräspositionen. Om det skulle råka ligga sten i marken, trycks bladen i aggregatet åt sidan. Och ytterligare en fördel med rotationshastigheten är att bullernivåerna är låga - perfekt att använda i stadsmiljöer, berättar Magnus Johnsson.

Alstor är en annan utställare som på Elmia Wood 2022 väljer man att visa inte mindre tio olika maskiner i det numera breda produktutbudet. Bland nyheterna i montern märks två maskiner i det som Patrik beskriver som den ”fjärde generationens Alstor”:
– Helt nya 822 med öppen förarplats och 832 som är med hytt. De går i demo mer eller mindre hela mässan, säger han.
Alstor 822 är efterföljaren till säljsuccén Alstor 821.
– Förarergonomin har optimerats med utökad förvaring, plant golv, förbättrad körposition och bättre access i och ur maskinen på bägge sidor. En annan fördel jämfört med att välja en version med hytt är såklart prislappen. Men också att du får så bra sikt, och ergonomi när du vill ta dig i och ur ofta. Du har motorsågen hängandes framme vid bågen vid körstolen: du vill ha med dig maskinen framme vid trädet som du avverkar. Du lyfter upp stammen när du kvistar och apterar till behaglig höjd. 822 är en riktig kompis i skogen, berättar Patrik.

Välkommen att träffa dessa, och massa andra utställare, på Elmia Wood fram till och med lördag 4 juni.

Ämnen

Kategorier