Gå direkt till innehåll
Intresset för branschen är större än någonsin – årets Elmia Husvagn Husbil visade att den är den givna branscharenan.
Intresset för branschen är större än någonsin – årets Elmia Husvagn Husbil visade att den är den givna branscharenan.

Pressmeddelande -

Rekordstart på Elmia Husvagn Husbil – Försäljningen överträffades med 25 procent

2023 ser ut att bli ännu ett starkt år för husbils- och husvagnsbranschen i Sverige. Den summeringen görs efter att Nordens största mässa för det mobila livet, Elmia Husvagn Husbil, avslutats.
Mässan fungerar alltid som en bra temperaturmätare på det kommande året. Många utställare berättar att de haft en väldigt bra försäljning här på mässan, vilket är starka och positiva signaler för branschen, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Efter fem intensiva mässdagar med Elmia Husvagn Husbil står det klart att intresset för branschen är större än någonsin. Återförsäljarna har i stort sett sålt slut på inneliggande lager, både av nya och begagnade fordon. SCR Svensk Camping signalerar att 2022 sannolikt kommer att bli ett nytt rekordår.

En av Sveriges största importörer av husvagnar och husbilar är Bergholm som representerar tyska Knaus, Tabbert och Morelo. Under Elmia Husvagn Husbil har Bergholm samlat sitt återförsäljarnät i en av de största montrarna.

– Vi fick en kanonstart på mässan och försäljningsmässigt var det bästa öppningsdagen någonsin. 2017 var dittills bästa öppningsdag för oss. Nu slog vi den försäljningen med 25 procent, berättar Lars Bergholm, vd för Bergholm.

Lars Bergholm menar att mässan har stor betydelse för branschen. Sedan gammalt är Elmia Husvagn Husbil starten på försäljningen av kommande modellår.

– Med tanke på läget i världen tror jag mässan har varit extra värdefull för alla, både vi som säljer och alla våra kunder. Det är en härlig glädje som möter när man går runt i hallarna och på mässcampingen.

Husvagnsbranschens Riksförbunds ordförande Lars-Erik Hörmander var mycket nöjd med mässdagarna på Elmia.

– Det var väldigt många som sa ”äntligen” och syftade på att mässan var tillbaka efter det ofrivilliga pandemiuppehållet. Jag tycker det visar tydligt hur värdefull mässan verkligen är för väldigt, väldigt många. Att vi har en stark branscharena som Elmia Husvagn Husbil är fantastiskt, sa Lars-Erik Hörmander.

Kopplat till mässan har Elmia Husvagn Husbil genomfört en branschundersökning bland landets återförsäljare. En av frågorna var om återförsäljarna kände oro inför framtiden.

– Alla tillfrågade sa nej. Motiveringarna var bland annat att svensken vill satsa pengar på sin fritid och att oro i världen gör det mer intressant att äga sin egen resrutt. Under pandemiåren med oroligheter och begränsningar fick branschen en kraftig försäljningsuppgång. Från SCR Svensk Camping har vi också fått fakta som säger att investeringsviljan är stor bland campingägare runt om i landet. Det är många som planerar att utveckla sina campinganläggningar framöver, säger Klas Brandt.

Årets Elmia Husvagn Husbil visade att den är den givna branscharenan och samlade totalt 130 utställare och 29 000 besökare.

Ämnen

Kategorier


Elmia Husvagn Husbil är Nordens största mässa för alla som älskar den mobila livsstilen. Här visas de senaste modellerna, produkterna och tillbehören. Mässan lockar ca 35 000 besökare och arrangeras på Elmia i Jönköping i september varje år. Här finns aktiviteter för olika åldrar - bl.a. föreläsningar, Oktoberfest, dans och barnaktiviteter. Mässan erbjuder även en mässcamping med vacker Vättervy.

Kontakter

Klas Brandt

Klas Brandt

Mässansvarig Elmia Husvagn Husbil, Elmia Game Fair 036-15 21 09