Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

IRENAs generaldirektör talar på WB-CVF-konferensen

Hélène Pelosse, som nyligen utsågs till generaldirektör i det nybildade IRENA (International Renewable Energy Agency), kommer att vara en av inledningstalarna på konferensen World Bioenergy - Clean Vehicles & Fuels 2009, som går av stapeln i Stockholm 16 - 18 september. Madame Pelosse kommer att tala om IRENAs roll i arbetet med att stimulera förnybar energi på global nivå, ett ämne som är centralt i förhandlingarna kring ett nytt klimatavtal.

IRENA är en nybildad internationell organisation med målsättning att arbeta med förnybar energi både i i-länder och utvecklingsländer. Organisationen kommer att ha sitt högkvarter i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, och Hélène Pelosse från Frankrike kommer att leda sekretariatet. Hon har tidigare arbetat med energi- och miljöfrågor åt den franska regeringen. Hittills har 136 länder anslutit sig till IRENA.

Hélène Pelosse är den senaste i raden av ledande experter och politiker som engagerats som talare vid WB-CVF. Konferensen öppnas av Kung Carl XVI Gustav. I öppningsprogrammet talar också näringsminister Maud Olofsson, Polens vice premiärminister Waldemar Pawlak och Tanzanias energiminister William Ngeleja.

- Det glädjer oss mycket att Hélène Pelosse kommer till konferensen, säger Svebios vd Gustav Melin i en kommentar. Det är hennes första besök i Sverige, och vi får en möjlighet att berätta om allt det vi redan gjort på bioenergiområdet. Redan idag står bioenergin för 28 procent av energianvändningen i Sverige. Konferensen kommer både att handla om bioenergi för el- värme- och drivmedelsproduktion, och om hållbara transportlösningar generellt, inbegripet även elfordon och vätgasdrift. Mycket av det som diskuteras och planeras i andra länder finns redan i praktisk drift i Sverige.

Bakgrund

World Bioenergy - Clean Vehicles & Fuels 2009 är ett samarrangemang mellan två ledande internationella evenemang och Energimyndigheten. Evenemanget hålls den 16 - 18 september på Stockholmsmässan och arrangeras som en del av det svenska EU-ordförandeskapet under hösten 2009.

World Bioenergy, internationell konferens och mässa om biomassa för energi, arrangeras vartannat år av SVEBIO och Elmia AB i Jönköping. Den senaste World Bioenergy hölls 2008 och hade drygt 200 utställare, 5700 besökare av vilket närmare 1200 var konferensdeltagare från ett 60-tal länder.

Clean Vehicles and Fuels, europeiskt symposium och utställning om miljöfordon och uthålliga transporter, arrangeras vartannat år av miljöförvaltningen Stockholms stad, Gasföreningen, Biogasföreningen, Vätgas Sverige, BioAlcohol Fuel Foundation BAFF samt Svenska El- och Hybridfordonsföreningen SWEVA. Den senaste Clean Vehicles & Fuels hölls 2007 och attraherade omkring 400 deltagare från 28 länder.

Ämnen

Relaterat innehåll