Gå direkt till innehåll
Under Elmia Lastbils skoldag deltog nära 3 500 ungdomar från gymnasium runtom i södra Sverige.
Under Elmia Lastbils skoldag deltog nära 3 500 ungdomar från gymnasium runtom i södra Sverige.

Pressmeddelande -

Framtidens yrkesverksamma inspirerades på Elmia Lastbils skoldag

Elmia Lastbil har under mässans andra dag haft fullt fokus på framtidens arbetskraft och återväxten inom branschen. Med ca 3 500 inbjudna elever från transport- och fordonsgymnasium runtom i södra Sverige myllrade hallarna av ungdomar med intresse för transport- och åkeribranschen.

Syftet med dagen var att bredda bilden av transportbranschen, och ge en inblick i hur det är att vara yrkesverksam inom transport- och åkeribranschens olika områden. Skoldagen är ett samarrangemang mellan Lastfordonsgruppen, (LFG), Mercedes-Benz Sverige, Scania Sverige samt Volvo Lastvagnar Sverige.

”Problemlösning och skinn på näsan”

Eleverna fick inledningsvis lyssna till föreläsningen "Framtiden i branschen", där profiler inom transport- och åkeribranschen samt representanter för näringslivet deltog. Först ut var chauffören och Svenska Truckersprofilen Emina Nilsson samt mekanikern Emil Didriksson (vinnare Yrkes-SM 2022 och bronsmedaljör i Yrkes-EM 2023 inom Lastbilsteknik). Båda två upplevde att de valt yrken med en väldigt god arbetsmarknad och beskrev en vardag med variation och omväxling.

– Jag tycker mycket om friheten i mitt arbete och att ingen dag är den andra lik, menade Emina Nilsson. Man får vara bra på problemlösningar i mitt yrke, och också ha lite skinn på näsan.

Teknikhöjden ökar

Vidare fanns också representanter från lastbilstillverkarna Volvo Lastvagnar Sverige, Scania Sverige, Mercedes-Benz Lastbilar Sverige och Lastfordonsgruppen (LFG) på plats för ett kortare panelsamtal på scenen. De gav gemensamt en inblick i näringslivets och branschens behov av kompetens, men också hur kraven på yrkeschaufförer och mekaniker förändrats.

– I takt med att teknikhöjden på lastbilar ökar, så behövs också nya kompetenser bland både chaufförer och mekaniker, sa Henrik Oscarsson, KAM på JOAB och representant för LFG. Våra yrkesverksamma kollegor kommer i framtiden behöva behärska nya typer av tekniker och lösningar än idag.

”Knyta kontakter med företag”

Efter föreläsningen fick eleverna möjlighet att besöka mässan på egen hand. En av besökarna var Tobias Hagström, som läser Transport- och fordonsprogrammet på Vreta Utbildningscentrum i Linköping. Han ser besöket på Elmia Lastbil som ett bra tillfälle att få en inblick i vad ett framtida yrkesliv inom branschen skulle innebära för honom.

- Det viktigaste med dagens besök för min del är att kunna knyta kontakter med företag, se alla fräna lastbilar och få en tydligare bild av exakt vad inom branschen jag vill arbeta med i framtiden.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elmia är ett av Nordens ledande mässföretag som arrangerar mässor inom en rad affärsområden samt konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Kontakter

Björn Swenning

Björn Swenning

Mässansvarig Elmia Lastbil, Elmia Nordic Rail +46 36 15 20 42

Relaterade event