Gå direkt till innehåll
Elmia Husvagn Husbil 6-10 september är startskottet på nästa säsong – här premiärvisas 2024 års modeller.
Elmia Husvagn Husbil 6-10 september är startskottet på nästa säsong – här premiärvisas 2024 års modeller.

Pressmeddelande -

Fortsatt stort intresse för mobilt boende – branschen säljer begagnat för miljarder

Intresset för det mobila livet är rekordstort och även om nyförsäljningen har minskat i år är marknaden stekhet. Efterfrågan på begagnade husbilar och husvagnar är enorm. Det visar siffror från Verendus och Bilvision i en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört.

Under 2023 har försäljningen av nya husvagnar och husbilar minskat jämfört med i fjol. Men någon oro för framtiden finns inte. Branschens återförsäljare upplever i stället att intresset för det mobila livet är större än någonsin. Det bekräftas också av högtrycket på landets camping- och ställplatser.

– Återförsäljarna vittnar om att det sällan har varit så mycket spring i butikerna som i år. Och försäljningen av begagnade husvagnar och husbilar går som tåget. Färska siffror visar att det hittills i år har sålts närmare 45 000 husvagnar och husbilar i Sverige. Av dem har nio av tio ekipage varit begagnade, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Den stora försäljningen av begagnade fordon är starkt bidragande till att branschen har en fortsatt hög omsättning. Under årets första åtta månader beräknas den ha omsatt 22,6 miljarder kronor, att jämföra med försäljningen av nya fordon som under samma period var cirka 2,8 miljarder.

– Såväl husvagnar som husbilar lever generellt länge och har bra andrahandsvärden. Att vi har produkter som fungerar och används länge visar att vi är en klimatsmart bransch ur flera aspekter, säger Per Nilsson, ordförande för branschorganisation HRF, Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Enligt undersökningen tror branschen på en stabilisering av nya fordon nästa år och att volymerna blir ungefär som i år. Men att ökningen kommer, det är alla övertygade om. För när återförsäljarna får sia fem år framåt är de alla övertygade om att branschen då har vuxit.

– Allt talar för det. Intresset för det mobila livet är rekordstort och de nya kundgrupper som kommit till under senare år, inte minst under pandemin, har stannat kvar. Segmentet vans lockar dessutom till sig en helt ny kundgrupp. Många uppskattar en aktiv fritid och här ger husvagn eller husbil möjlighet att leva sin dröm, säger Klas Brandt.

En trend inom branschen är att återförsäljarna blir större och säljer fler varumärken. Det är inte ovanligt att man i dag representerar dubbelt så många varumärken som för tio år sedan. Undersökningen visar också att allt fler väljer fordon efter funktion, användningsområde och pris snarare än varumärke, även om det fortfarande finns kunder som är trogna sitt favoritmärke.

Det gör förstås Elmia Husvagn Husbil synnerligen intressant eftersom mässan samlar många märken under ett och samma tak, samtidigt som det är premiärvisning av 2024 års modeller.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elmia Husvagn Husbil är Nordens största mässa för alla som älskar den mobila livsstilen. Här visas de senaste modellerna, produkterna och tillbehören. Mässan lockar ca 35 000 besökare och arrangeras på Elmia i Jönköping i september varje år. Här finns aktiviteter för olika åldrar - bl.a. föreläsningar, Oktoberfest, dans och barnaktiviteter. Mässan erbjuder även en mässcamping med vacker Vättervy.

Kontakter

Klas Brandt

Klas Brandt

Mässansvarig Elmia Husvagn Husbil, Elmia Game Fair 036-15 21 09