Gå direkt till innehåll
31 450 besökare kom till Elmia Lastbil 21-24 augusti för att ta del av nyheter hos 371 utställare från 15 länder.
31 450 besökare kom till Elmia Lastbil 21-24 augusti för att ta del av nyheter hos 371 utställare från 15 länder.

Pressmeddelande -

Elmia Lastbil befäster sig som Nordens ledande forum för transportbranschen

Elmia Lastbil 2024 har etablerat sig som den viktigaste mötesplatsen för transport- och åkerinäring i Sverige och Norden. Under fyra intensiva dagar har branschen diskuterat kring de viktiga frågorna – omställning, hållbarhet och kompetensförsörjning.

Att hållbarhet ligger överst på agendan för nordisk transport- och åkerinäring underströks tydligt av lastbilstillverkarna Volvo Lastvagnar Sverige, Scania Sverige och Mercedes-Benz Lastbilar Sverige, som även har varit referensföretag för mässan tillsammans med Lastfordonsgruppen (LFG).

– Vår hållbarhetsresa är viktigast av allt, vi arbetar för att nå nollvisionen och ska vara 100 procent fossilfria 2040 för att klara Parismålen, säger Stefan Strand, vd Volvo Lastvagnar Sverige.

Stor samsyn i hållbarhetsfrågorna
Branschföreträdare, politiker och ledande lastbilstillverkare möttes i ett särskilt samtal under mässans första dag.

– Det positiva är att vi har en samsyn – och att vi faktiskt möts här på mässan. Det här är oerhört viktigt. Hållbarhetsresan är något vi måste göra tillsammans, säger Stefan Strand.

Philip Flygare, försäljnings- och marknadsansvarig Mercedes-Benz Lastbilar Sverige, instämmer:

– Man kan tycka att det nästan känns tjatigt att prata omställning, men vi ser en ökad kravbild från våra kunder och deras kunder – en kravbild som ökar varje dag. Därför måste vi fortsätta att prata om möjligheterna till fossilfria transporter.

Även Johan Uhlin, vd Scania Sverige, betonar vikten av hållbarhet i transport- och åkeribranschen.

– Hållbarhet är inget vi arbetar med halvhjärtat. Det handlar om låg bränsleförbrukning och därmed lägre koldioxidutsläpp, om förnybara drivmedel som biogas och biodiesel - och inte minst om elektrifiering. Det är viktigt att vi alla kommer tillsammans och sätter agendan framöver.

Mässan – en viktig kunskapsarena för omställning
Den gröna omställningen genomsyrade hela Elmia Lastbil, allt ifrån infrastrukturminister Andreas Carlsons (KD) inledande tal vid invigningen till scen- och seminarieprogrammet med sina teman kring elektrifiering och andra alternativa drivmedel för en fossilfri vägtransportsektor.

– Elmia Lastbil har ett brett utbud av scenframträdanden, där vi för första gången också har samarbetat med tre av våra referensföretag i programutbudet. Det ser vi som väldigt positivt och både seminarier och scenprogram har lockat stor publik, säger Björn Swenning, mässansvarig Elmia Lastbil.

Ökar branschens attraktionskraft hos unga
För att möta behoven av kompetensförsörjning och öka branschens attraktionskraft bjöd Elmia Lastbil liksom tidigare år in morgondagens arbetstagare. Cirka 3 000 elever från gymnasieskolor och yrkesutbildningar besökte mässan under torsdagen, där man bland annat fick möta chauffören och Svenska Truckersprofilen Emina Nilsson liksom lastbilsmekanikern Emil Didriksson från Yrkeslandslaget.Skoldagen hölls i samarbete med Lastfordonsgruppen, Mercedes-Benz Lastbilar Sverige, Scania Sverige och Volvo Lastvagnar Sverige.

– Vårt stora fokus under Elmia Lastbil var att hitta metoder för att säkra kompetensförsörjningen. Det är viktigt för oss att skapa en förståelse för hur många aktörer som faktiskt krävs för att skapa en effektiv transportlösning, säger Carina Jakobsson, ordförande Lastfordonsgruppen.

Elmia Lastbil – en arena för världspremiärer
Sverigepremiärer och även världspremiärer tog plats i flera av utställarnas montrar. Avtäckningen av helelektriska Volvo FM Low Entry med skjutdörr liksom Mercedes-Benz eActros 600 lockade stor publik. Hos Scania var det världspremiären av den första helelektriska timmerlastbilen med kran, byggd för att klara skogstransporter på 72 ton, som väckte störst uppmärksamhet.

Elmia Lastbil som arrangerats sedan 1983 är ett samarrangemang mellan Elmia AB och Trailer Magazine. Trailer arrangerar också den populära tävlingen Nordic Trophy som även i år kunde visa gräddan av de finaste lastbilarna i Norden med 120 tävlande. Rutger Andersson, senior editor Trailer Magazine, är mycket nöjd med den 21:a upplagan av mässan:

– Årets Elmia Lastbil gav en bra bild av det teknikskifte som just nu pågår. För landets åkare och chaufförer är mässan ett utmärkt tillfälle att se det mesta av det bästa som branschen har att erbjuda just nu. Är också speciellt nöjd över det fortsatt stora intresset för Nordic Trophy och att publiksiffran ökade jämfört med 2022.

Med 371 utställare och 31 450 besökare fortsätter Elmia Lastbil att vara den viktigaste arenan för att presentera nyheter, göra affärer och diskutera branschens framtid och utmaningar.

– Årets Elmia Lastbil visade att mässan fortsätter att vara den centrala träffpunkten för hela transport- och åkeribranschen i Norden. Kritiska branschfrågor som omställningen och kompetensbrist har diskuterats både på mässgolvet och i scenprogrammet. De fyra dagarna som mässan pågick påvisade ett gemensamt driv från alla aktörer för att möta dessa utmaningar och stärka branschen inför framtiden. Här fortsätter Elmia Lastbil att skapa förutsättningar för alla inom transport- och åkerinäringen att träffas, bygga relationer och diskutera framtiden, säger Björn Swenning, mässansvarig för Elmia Lastbil.

Fakta om Elmia Lastbil 21-24 augusti 2024:

  • Antal besökare: 31 450
  • Antal utställare: 371
  • Antal representerande länder: 15
  • Kvadratmeteryta: 75 000
  • Antal besökare från transportskolor: 3 453

    Ämnen

    Kategorier


    Elmia är ett av Nordens ledande mässföretag som arrangerar mässor inom en rad affärsområden samt konferenser, kongresser och event.

    Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

    Kontakter

    Björn Swenning

    Björn Swenning

    Mässansvarig Elmia Lastbil, Elmia Nordic Rail +46 36 15 20 42

    Relaterade event