Gå direkt till innehåll
2-3 oktober 2024: På trädgårdsmässan Elmia Garden möttes yrkesverksamma från hela branschen för att göra affärer, nätverka och utforska framtida utmaningar.
2-3 oktober 2024: På trädgårdsmässan Elmia Garden möttes yrkesverksamma från hela branschen för att göra affärer, nätverka och utforska framtida utmaningar.

Pressmeddelande -

Affärer, upplevelser, och framtida utmaningar i fokus på Elmia Garden

Under den 2-3 oktober 2024 arrangerades Elmia Garden – Nordens största trädgårdsmässa för branschen – i Jönköping. Mässan bjöd ännu en gång in till en mångsidig upplevelse där yrkesverksamma inom den gröna näringen samlades för att göra affärer, nätverka och utforska framtida utmaningar tillsammans.

130 utställare från tio länder var på plats och visade upp det allra senaste inom växter, odlingsteknik, krukor, trädgårdsdekorationer, utrustning och redskap. Mässgolvet sjöd av liv när yrkesverksamma besökare från hela branschen utforskade nya produkter och gjorde affärer.

Flera utställare vittnar om två riktigt bra dagar och möten med många och framför allt rätt besökare:

- Detta har varit ett av de absolut bästa åren för oss. Det kom en explosion av besökare tidigt på första mässdagen vilket vi inte är vana vid. Det har känts som en nystart och en nytändning av mässan, säger Tobias Styf från Splendor Plant AB

- Vi har haft många trevliga möten här med både yrkesodlare, parkförvaltare och kunder från butiker. En härlig mötesplats där man kan få lite mer tid med varje person, säger Daniel Sjöstrand från Gjordnära

- Vi vill inte missa den här mässan. Här möter vi våra kunder direkt som kan ställa frågor om växter, kulörer och trender. Eftersom det tar omkring tio år att utveckla en ny växt, är det oerhört viktigt för oss att göra regelbundna avstämningar med kunderna, berättar Alexander Pederssen från Gasa Group.

Årets mässa hade en extra stark internationell närvaro med fler utställare än vanligt från Nederländerna – En ledande nation när det kommer till storskalig odling samt växt- och snittblomsexport vilket gav extra stora gröna inslag på mässan.

Fortsatt satsning på besökarupplevelsen

Något annat som präglade mässan var det rika utbudet av aktiviteter och upplevelser – delar som vi sett varit viktiga för våra besökare de senaste åren och som vi därför fortsatt att satsa på även under 2024.

En av mässans nyheter var utbildningskonceptet "Den Digitala Kundresan", där besökare fick ta del av framtidens säljlösningar inom fyra digitala verktyg: AI, sociala medier, digitalt lärande och digital skyltning.

Andra inslag som berikade besökarnas upplevelse var bland annat den gedigna trendutställningen av nästa års trädgårdstrender, en workshop med torkade blommor, @annikasnaturligating’s aktivitetsmonter med fokus på odling och hälsa samt två-dagars tävlingen i blomsterdesign - Flower Grand Prix - som drog storpublik.

Flower Grand Prix’s vinnare är korade

Som en av mässans höjdpunkter avgjordes alltså den prestigefyllda tävlingen Flower Grand Prix där Sveriges toppflorister tävlade i blomsterdesign. Årets vinnare av elitklassen blev Lina Supstiks från Prinsgatans Blomsteraffär. I debutantklassen vann Agnes Jansson från Gäddeholms trädgård.

- Det har varit ett nöje att döma tävlingen båda dagarna. Fantastiska arbeten från elitklassen men jag måste säga att framför allt debutantklassen har imponerat på mig – de har varit så duktiga! Det finns ett gott hopp om floristyrkets framtid, säger domare Per Benjamin – Nobelflorist, författare och utbildare.

Branschen gör sig redo att möta framtiden tillsammans

En av årets nyheter på mässan var de guidade Hållbarhetsvandringarna, som gav besökarna en unik inblick i hur hållbara arbetsmetoder och produkter implementeras hos några av Elmia Gardens utställare.

På scenen möttes besökarna av ett fullspäckat program med ämnen så som nobelblommor, hur man kan bredda utbudet i sin butik, hälsosam odling, beskärningstekniker och smarta växtval i ett föränderligt klimat. De allra flesta drog storpublik!

Något som utmärkte sig lite extra i scenprogrammet var våra två utmanande och aktuella panelsamtal. Det ena fokuserade på användningen av AI inom trädgårdsbranschen, medan det andra belyste branschens framtida utmaningar och möjligheter i ett bredare perspektiv. Ledande branschföreträdare diskuterade och debatterade viktiga frågor så som framtida personalresurssäkring, lönsamhet och samarbete i branschen. Viktiga och kluriga frågor tyckte våra besökare som trängdes på åhörarplatserna.

- Elmia Garden 2024 har med tydlighet visat att trädgårdsbranschen står samlad inför framtidens utmaningar. Med 23 fler utställare jämfört med förra året och ett stort antal företag som redan bokat sin plats för 2025 är intresset större än någonsin. Mässan bekräftar, trots den snabba digitala utvecklingen, att det fysiska mötet fortsatt spelar en avgörande roll för att stärka affärsrelationer och varumärken i branschen, säger Linn Heimdal, mässansvarig för Elmia Garden

    Med det sagt, stort tack till alla som medverkade och bidrog till att göra årets mässa så bra! Vi hoppas att vi ses igen nästa år: 1-2 oktober 2025

    Ämnen

    Kategorier


    Elmia Garden är en attraktiv trädgårdsmässa där du som jobbar i branschen gör affärer, får inspiration och möts med likasinnade. Här hittar du de ledande aktörerna inom växtmaterial, odlingsteknik, krukor, trädgårdsdekorationer och andra tjänster och produkter inom den gröna näringen.

    Elmia är ett av Nordens ledande mässföretag som arrangerar mässor inom en rad affärsområden samt konferenser, kongresser och event.

    Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

    Kontakter

    Linn Heimdal

    Linn Heimdal

    Mässansvarig Elmia Garden +46 36 15 20 91

    Relaterat innehåll

    Elmia Garden välkomnar press och media att uppleva mässan och bevaka trädgårdsbranschen. Vi ses 2-3 oktober 2024.

    Affärer och upplevelser i Branschens Berså – Välkommen till Elmia Garden 2024!

    Välkommen till Elmia Garden 2024, Nordens största trädgårdsmässa för branschen, där runt 120 utställare från 9 länder möts i Jönköping. Utforska framtidens trädgårdstrender, se Sveriges toppflorister tävla i Flower Grand Prix, och ta del av det spännande scenprogrammet. Årets nyheter inkluderar 'Den Digitala Kundresan' och hållbarhetsvandringar. Pressackreditera dig nu - vi ses 2-3 oktober!

    Relaterade event

    Elmia Garden 2024

    Elmia Garden 2024

    Tid 2 Oktober 2024 09:00 – 3 Oktober 2024 16:00

    Plats Elmia, Jönköping