Gå direkt till innehåll
Nominerade bidrag till Elmia Lantbruk Innovation Award 2024.
Nominerade bidrag till Elmia Lantbruk Innovation Award 2024.

Pressmeddelande -

13 bidrag nomineras till Elmia Lantbruk Innovation Award 2024

En för- och efterbehandlande spenspray som möjliggör en förbättring av juverhälsan genom flera olika funktioner, patenterade tape-trådar och polyetenmaterial för balar som möjliggör återvinning av nät och sträckfilm tillsammans och en dynamisk spårmarkering som gör spårläggningen vid sådd enklare genom att öka precisionen och minska risken för dubbelkörning är tre av de 13 nominerade bidragen till Elmia Lantbruk Innovation Award 2024. Utmärkelsen lyfter ny och innovativ teknik inom jordbruk och animalieproduktion som bidrar till att utveckla det svenska lantbruket.

Totalt har 13 produkter gått vidare och blivit nominerade till årets Elmia Lantbruk Innovation Award. I oktober avslöjas det vilka produkter som nått upp till guld och silver. För utmärkelsen guld krävs att produkten både är ny på marknaden och att tekniken är principiellt ny för produktområdet. För silver krävs att produkten är intressant, sticker ut bland de nominerade bidragen och innebär en utveckling av det svenska lantbruket. Juryns bedömning utgår från kriterierna nyhetsvärde, miljöpåverkan, arbetsmiljö, produktkvalitet och djurvälfärd.

– Vi ser en bredd och variation bland årets bidrag med nomineringar från både från djursidan och maskinsidan som är intelligenta, ökar effektiviteten och underlättar lantbrukarens vardag. Samtliga produkter bidrar till att skapa ett konkurrenskraftigt lantbruk, säger Carolina Axelsson, mässansvarig för Elmia Lantbruk och juryns ordförande.

Elmia Lantbruk arrangeras den 16–18 oktober på Elmia i Jönköping. Prisutdelningen för Elmia Lantbruk Innovation Award kommer att äga rum under festliga former på mässan den 17 oktober.

Läs mer om de nominerade bidragen här.

Nytt för i år är priset ”Folkets pris” som ger lantbrukare möjlighet att rösta på sin favorit bland de nominerade bidragen till Elmia Innovation Award 2024.

– Vi vill få lantbrukare att känna sig delaktiga. Nu får de möjlighet att ge en kort motivering om varför deras favoritbidrag bland de nominerade till Elmia Innovation Award borde få ”Folkets pris”. Det kan vara att innovationen löser en utmaning i verksamheten, ökar avkastningen, gör det effektivare, förenklar arbetsdagen eller är mer kostnadseffektiv. Vi ser fram emot att få höra lantbrukarnas åsikter, säger Charlotte Önnestedt, jurymedlem och initiativtagare till priset.

Läs mer om Folkets pris här.

För mer information om Elmia Lantbruk Innovation Award och Elmia Lantbruk:
Carolina Axelsson, mässansvarig och juryns ordförande
carolina.axelsson@elmia.se
, 036-15 22 70

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elmia Lantbruk är mässan för alla som jobbar med svenskt lantbruk. Här visar 300 utställare sina produkter och tjänster och besökare kan ta del av aktiviteter såsom riksutställningar med kött- och mjölkdjur, scenprogram och temavandringar. Dessutom prisas årets innovationer.

Elmia är ett av Nordens ledande mässföretag som arrangerar mässor inom en rad affärsområden samt konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Kontakter

Carolina Axelsson

Carolina Axelsson

Mässansvarig Elmia Lantbruk 036-15 22 70