Gå direkt till innehåll
Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige, vill göra resan mot en hållbar framtid tillsammans med kunden. Foto: Elmia
Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige, vill göra resan mot en hållbar framtid tillsammans med kunden. Foto: Elmia

Nyhet -

Volvo Lastvagnar gör resan mot en hållbar framtid tillsammans med kunden

Tillsammans. Det är så resan mot en hållbar framtid ser ut för Volvo Lastvagnar. En resa tillsammans med kunden för att hitta lönsamhet mitt i den gröna omställningen. Fokus på Elmia Lastbil är därför det breda utbudet som möter branschens alla utmaningar.

Volvo Lastvagnar har en tydlig vision om hur resan mot en hållbar framtid ska se ut. Det handlar så klart om elektrifiering och alternativa bränslen som flytande biogas och vätgas – men det viktigaste är ändå att ingen kan göra den här resan på egen hand.

– Fokus i montern är hållbarhet och vår strategi för den hållbara resan är att vi ska göra den tillsammans. Våra kunder kan mycket väl investera i en ellastbil redan i dag, men vi behöver göra det tillsammans med dem på ett helt annat sätt än tidigare. För vår del handlar det till exempel om att ha en diskussion med deras kund för att även få med dem på resan. Det är så som vi vill jobba tillsammans, säger Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige.

Utveckling tillsammans med kunden

Laddstationer är ett bra exempel där samarbete är avgörande. Vad det står för varumärke på laddstolpen spelar ju faktiskt ingen roll, säger Stefan Strand, utan det viktiga är att det finns många stationer och att de kan nyttjas av alla.

Precis så jobbade Volvo Lastvagnar när de introducerade lastbilar på flytande gas. Då samarbetade de till exempel med Gasum – som ställer ut på Elmia Lastbil i anslutning till Volvo Lastvagnar – för att få fram fler bränslestationer. Dagens utmaning med laddstationer är på många sätt den samma, men med en stor skillnad.

– Satsningen på el-laddning måste gå mycket fortare. För att skynda på utvecklingen har vi till exempel ett projekt med ICA där vi tillsammans jobbar med att elektrifiera deras transporter. Den tunga ellastbilen går att se i vårt utomhusområde.

Står på flera ben

Infrastrukturen kring laddning är ett tydligt hinder för att fler ska våga investera i eldrivna lastbilar. Ekonomin är ett annat. Även här ser Stefan Strand samarbete som den enda vägen fram till en lösning.

– Elektrifieringen är i sin linda vilket gör att det är en lite dyrare investering. På sikt kan en väg att gå för våra kunder vara att ta lite längre kontrakt från uppdragsgivarna för att på så sätt säkra inkomsten. Allt det här är en process som på många sätt redan är i gång, säger han.

Samtidigt är han tydlig med att elfordon bara är en av tre vägar som Volvo Lastvagnar har valt på resan mot en hållbar framtid.

– Det kommer även fortsättningsvis att ske en utveckling av förbränningsmotorn eftersom det är där som vi använder gas. Så för oss är det ena spåret utvecklingen av förbränningsmotorn och det andra är batterielektriskt. Utöver de spåren kommer det även att komma någon form av bränslecell på vätgas. Det är de tre vägarna som vi har valt, säger han.

Vill skapa personliga relationer

Mitt i resan mot en hållbar framtid – och mitt i ett enormt teknikskifte – handlar mycket för Volvo Lastvagnar om att finnas där för kunden. Att svara på deras frågor och hjälpa dem att klara av den gröna omställningen.

– Våra kunder måste känna att de får ut den lönsamhet som de behöver, säger Stefan Strand.

Därför är det fokus på bredden hos Volvo Lastvagnar under Elmia Lastbil. Helt enkelt för att visa att de möter branschens samtliga utmaningar – från säkerhet till miljö.

För Stefan Strand spelar det personliga mötet här en väldigt viktig roll.

– Större delen av Volvo Lastvagnar i Sverige är med på Elmia Lastbil, vilket jag tycker är väldigt roligt. Jag vill att våra kunder ska känna att det är vi som är Volvo, att de kan våra namn eller i alla fall känner igen någon – så när de kommer in i montern ska det alltid finnas någon att hälsa på. För oss handlar Elmia Lastbil om att skapa goda relationer.

Ämnen

Kategorier