Gå direkt till innehåll
Vi är nischade mot kunder med väldigt höga krav, säger Alain Lennquist, vd och ägare, KG Fridman AB.
Vi är nischade mot kunder med väldigt höga krav, säger Alain Lennquist, vd och ägare, KG Fridman AB.

Nyhet -

Banbrytande materialutveckling för avancerade komponenter

Med krävande kunder inom offshore, rymd- och flygindustri har KG Fridman AB skapat en helt egen nisch. På Elmia Subcontractor möter man bredden av både nya och befintliga kunder i olika segment.

– Kravställande kunder är den röda tråden i vår verksamhet som annars har väldigt stor bredd. Vi levererar finmekaniska lösningar, tekniska keramer, magnesium som råmaterial och alkaliska tvållösningar, säger Alain Lennquist, vd och ägare av KG Fridman AB.

Företaget med säte i Karlstad grundades 1927 och arbetade från början uteslutande med schweiziska agenturer. Idag är man en stor leverantör av finmekaniska komponenter mot kunds ritning.

Viktig bredd på mässan

Som mångårig utställare på Elmia Subcontractor är det just möjligheten att möta många olika industriella segment som gjort att KG Fridman återvänt år efter år.

– Det finns ingen industrimässa i Sverige som fångar upp bredden så som Elmia Subcontractor gör, konstaterar Alain Lennquist.

Just i år trycker KG Fridman lite särskilt på det nya sortimentet av alkaliska rengöringsprodukter för industrin, men monterbesökare kan inte undgå att också ta del av mekaniskt bearbetade komponenter som bland annat levereras till rymd- och flygindustri.


Systemmekanik på en högre nivå

Flera av dessa komponenter används i extremt krävande applikationer, exempelvis vid uppskjutning av satelliter och i flygplan som JAS Gripen.

– Vi vänder oss till krävande kunder med särskilda behov och flera av våra leverantörer är EN 9100-certifierade, vilket är standarden som gäller för flyg och rymd, säger Alain.

Men det handlar inte bara om mekaniska komponenter, det handlar om hela systemlösningar.

– Vi försöker att leverera systemmekanik på en högre nivå, säger Alain Lennquist.


Utveckling av keramiska material

När det gäller tekniska keramer jobbar KG Fridman med en spansk leverantör, Nanoker, som också bistår med utveckling av keramiska material, bland annat genom att använda SPS, Spark Plasma Sintering. Målgruppen inom de tekniska keramerna finns bland annat inom offshore där kraven på detaljer innebär att de måste klara såväl högt tryck som aggressiva miljöer – och vara både korrosionsskyddade och nötningsbeständiga. SPS kan erbjuda lösningar på dessa utmaningar. Alain förklarar:

– SPS fungerar ungefär som en varmpress men tack vare svagt elektriskt ledande metalliska komponenter i den keramiska blandningen kan du genom att pulsa 80 000 ampere genom formen värma upp den till 2 700 grader på ungefär en timme – under press och i vacuum eller under skyddsgas för att undvika oxidering.


Unikt legoerbjudande inom SPS

Resultatet blir ett material med högre densitet och bättre materialegenskaper.

– Med den här tekniken kan du också kompaktera andra typer av material än i en konventionell varmpress, säger Alain.

Tekniken förekommer in-house, bland annat hos tillverkare av vändskär, men Nanoker är en av få aktörer globalt som erbjuder SPS som legotillverkare.

– Och vi har förmodligen den största pressen med möjlighet att gå upp till 400 mm i diameter, säger Alain Lennquist.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll